Elsevier

Alzheimer’s Disease (AD) is a neurodegenerative disease characterized by the accumulation of amyloid plaques and neurofibrillary tangles in the brain. However, increasing evidence suggests that the pathogenesis of the disease is associated with peripheral inflammation. Here, we aimed to determine plasma concentrations of multiple cytokines and chemokines from moderate-stage AD and age-matched controls. Changes in a total of 20 cytokines and chemokines in plasma of moderate-stage AD were evaluated by using quantitative microarray. Six of them, namely MCP-1, MIP-1a, MIP-1b, MMP-9, RANTES, and VEGF, were found to be significantly reduced in moderate-stage AD patients (n = 25) in comparison to age-matched and non-demented controls (n = 25). However, GM-CSF, GRO-?/?/?, IFN- ?, IL-1?, IL-1?, IL-10, IL-12 p70, IL-13, IL-2, IL- 4, IL-5, IL-6, IL-8, and TNF-? showed no significant differences between the patient and control groups. On the contrary to previous early-stage AD studies that show increased plasma cytokine/chemokine levels, our results indicate that inflammatory plasma molecules are reduced in moderate-stage AD. This finding points out the reduced immune responsiveness, which is known to be directly correlated to the degree of AD.
Alzheimer Hastalığı (AD), amiloid plakların birikmesiyle karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır. ve beyindeki nörofibriler yumaklar. Ancak artan kanıtlar hastalığın patogenezini düşündürmektedir. hastalık periferik inflamasyonla ilişkilidir. Burada plazma konsantrasyonlarını belirlemeyi amaçladık. orta evre AD ve yaş uyumlu kontrollerden çok sayıda sitokin ve kemokin. Toplam 20 değişiklik Orta evre AD'nin plazmasındaki sitokinler ve kemokinler, kantitatif mikroarray kullanılarak değerlendirildi. Altı bunlardan MCP-1, MIP-1a, MIP-1b, MMP-9, RANTES ve VEGF'nin önemli ölçüde azaldığı bulundu. orta evre AD hastalarının (n = 25) aynı yaştaki ve demanssız kontrollerle (n = 25) karşılaştırılması. Bununla birlikte, GM-CSF, GRO-?/?/?, IFN-?, IL-1?, IL-1?, IL-10, IL-12 p70, IL-13, IL-2, IL-4, IL-5 , IL-6, IL-8 ve TNF-a hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. Önceki erken aşamanın aksine Plazma sitokin/kemokin seviyelerinin arttığını gösteren AD çalışmaları, sonuçlarımız inflamatuar plazmanın Orta evre AD'de moleküller azalır. Bu bulgu, bağışıklık tepkisinin azaldığına işaret ediyor. AD derecesi ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.

Alzheimer’s Disease (AD), Plasma, Cytokine, Immuno-microarray, Immune response, Alzheimer Hastalığı (AD), Plazma, Sitokin, İmmüno-mikrodizi, Bağışıklık tepkisi

Neuroscience Letters

Koca, S., Kiriş, İ., Şahin, Ş., Çınar, N., Karşıdağ, S., Hanagasi, H.A., Yıldız, G.B. and Baykal, A.T. (2022). Decreased levels of cytokines implicate altered immune response in plasma of moderate-stage Alzheimer’s disease patients. Neuroscience Letters. s.2-8.