Yükleniyor...
Küçük Resim

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Bu araştırma, palyatif bakım merkezinde yatan hastalara doğa temelli müzik eşliğinde uygulanan masajın ağrı ve anksiyete üzerine etkisini belirlemek amacıyla Nisan 2023- Eylül 2023 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde palyatif bakım merkezinde yatmakta olan 56 hasta ile gerçekleştirildi. Bu hastaların 28’i girişim, 28’i kontrol grubunu oluşturdu. Araştırma verileri “Hasta Tanılama Formu”, “Visual Analog Skala” ve “Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği” ile yüz yüze görüşülerek toplandı. Girişim grubundaki hastalara 4 hafta boyunca haftada günde 1 kez doğa temelli müzik eşliğinde sırt/omuz 10 dakika, her iki bacak 10 dakika, baş bölgesi 5 dakika, kol bölgesi 5 dakika olmak üzere toplam 30 dakika masaj uygulaması yapılarak ağrı ve anksiyete düzeyi üzerine etkisi değerlendirildi. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmayarak ağrı ve anksiyete düzeyi ölçüldü. Veriler SPSS 26 programı ile analiz edildi. Sayı, yüzdelik, ortalama (X) ve grupların ön test-son test sonuçlarını karşılaştırılmasında Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulandı. Mann-Whitney U testi ile iki grubun karşılaştırılmasına bakıldı. Her iki grubun cinsiyet, medeni durum, kronik hastalığa sahip olma/olmama, sigara-alkol kullanma durumuna göre benzerlik görüldü. Doğa temelli müzik eşliğinde masaj öncesi ağrı şiddetinin ve anksiyete düzeyinin yüksek olduğu, gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı görüldü (p>.05). Masaj sonrası ağrı ve anksiyete düzeyi değerlendirildiğinde girişim grubundaki hastalarda ağrı varlığının azaldığı, kontrol grubundakilerin ise aynı kaldığı ve haftalar boyunca daha yüksek çıktığı görüldü (p<.05). Araştırmanın sonucunda palyatif bakım hastalarına doğa temelli müzik eşliğinde uygulanan masajın ağrı ve anksiyeteyi azaltmada etkili olduğu bulundu.
This study was conducted between April 2023 and September 2023 at Maltepe University Faculty of Medicine Education and Research Hospitals to determine the effect of massage accompanied by nature-based music on pain and anxiety in patients admitted to the palliative care center. A total of 56 patients admitted to the palliative care center participated in the study, with 28 patients in the intervention group and 28 patients in the control group. Research data were collected through face-to-face interviews using the "Patient Identification Form," "Visual Analog Scale," and "Hospital Anxiety and Depression Scale." The intervention group received massage therapy once a day for 4 weeks, accompanied by nature-based music. The massage sessions included 10 minutes each for the back/shoulders, both legs, 5 minutes for the head, and 5 minutes for the arms, totaling 30 minutes. The effect of this intervention on pain and anxiety levels was evaluated. No intervention was applied to the control group, and pain and anxiety levels were measured. The data were analyzed using the SPSS 26 program. Descriptive statistics including counts, percentages, and means (X) were calculated, and Wilcoxon signed-rank test was applied to compare the pre-test and post-test results of the groups. Mann-Whitney U test was conducted to compare the two groups. Similarity was observed between the two groups in terms of gender, marital status, presence/absence of chronic illness, and smoking-alcohol use status. It was observed that the pain intensity and anxiety levels were higher before the massage accompanied by nature-based music, but there was no significant difference between the groups (p > .05). When the pain and anxiety levels were evaluated after the massage, it was observed that the presence of pain decreased in the intervention group, while it remained the same in the control group and appeared to be higher over the weeks (p < .05). The research concluded that massage accompanied by nature-based music applied to palliative care patients was found to be effective in reducing pain and anxiety.

Tam Metin / Full Text

Ağrı, Palyatif bakım, Anksiyete, Doğa temelli müzik, Masaj, Pain, Palliative care, Anxiety, Nature-based music, Massage

Tunca, S. E. (2024). Palyatif bakım hastalarına doğa temelli müzik eşliğinde uygulanan masajın ağrı ve anksiyete üzerine etkisi / The effect of massage applied to palliative care patients accompanied by nature-based music on pain and anxiety. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.