Vaginal agenezis olgularında uygulanan girişimler ve sonuçlarımız

Küçük Resim Yok

Tarih

2004

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Perinatoloji ve Endokrinoloji Derneği

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç: Konjenital vaginal agenezis nedeniyle uygulanan vaginoplasti operasyonlarını karşılaştırmak. Metod: Çalışmamıza Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde konjenital vaginal agenezis tanısı ile cerrahi girişim uygulanan 13 olgu dahil edildi. Bunlardan 8 olguya McIndoe yöntemi ile vaginoplasti, 1 olguya üretra ile rektum arası doku açılarak penil protez uygulanması, 2 olguya myokutanöz flep (pudendal-kasık bölgesinden alınan kas-deri flebi), 2 olguya ileum ile neovagen ve 1 olguya sigmoid kolon ile neovagen yapılmış idi. İleum ile neovagen yapılan olgulardan biri 6 yıl önce greft uygulanmadan üretra ile rektum arası doku açılarak penil protez uygulaması yapılan fakat yeni oluşturulan vagenin kapanması nedeniyle ileal vaginoplasti uygulanan olgu idi. Bulgular: En uzun operasyon süresi intestinal fleplerin kullanıldığı operasyonlarda idi (ileum için 267.5±35.4 dk,sigmoid için 260 dk). Deri grefti uygulanan operasyonların % 62.5 (5/8)'inde vaginal kısalma ve % 62.5 (5/8)'inde vaginal daralma mevcut idi. Myokutanöz flep uygulanan 2 olguda da vaginal daralma izlendi. İntestinal flep uygulanan hiçbir olguda vaginal daralma ve kısalma izlenmedi. İleal flep uygulanan olgulardan birinde aşırı vaginal sekresyon, diğerinde ise ileal rezeksiyona neden olan ileal nekroz izlendi. Sonuç: McIndoe yöntemi kozmetik olması ve major cerrahi girişime gereksinim duyulmaması nedeniyle avantajlı gözükmektedir. Ancak olgularımızın önemli bir kısmında uzun süreli dilatasyona isteksizlik nedeniyle neovagende kısalma ve daralma izlenmiştir. Bu nedenle bu yöntem ülkemiz koşullarında seçilecek tedavi yöntemi olarak gözükmemektedir. İntestinal flepler ise vagenin kısalmaması, uzun süre penil protez kullanmadan vaginal genişlik ve uzunluğun sağlanması, cinsel ilişkiyi kolaylaştıran mukus üretiminin olması, kötü kokunun olmaması, vagene benzeyen lümenli bir organ olmaları, ayrıca seksüel aktif olmayan olgularda aralıklı dilatasyona gereksinimduyulmaması nedeniyle çocukluk çağında uygulanabilmesi gibi pekçok avantaja sahiptir.
Purpose:To compare vaginoplasty operationsfor congenital vaginal agenesis. Method:Thirteen cases who had undergone surgery for congenital vaginal agenesis at Zeynep KamilWomen andChildren Hospital Gynecology Clinic were included the study. Eight cases were performed McIndoe procedure using skin grefts, one case was performed a space dissected between urethra and rectum with use of dilators, 2 cases were performed myocutanous flaps while 3 cases were carried out neovagina using bowel segments, two ileal segments and one sigmoid colon. One of the ileal vaginoplasty cases wasthe case who had been performed a space dissected between urethra and rectumwith use of dilators before 6 years ago. Results: The longest operation duration wasin intestinal flap procedures(267.5±35.4 minutesfor ileum, 260 minutesforsigmoid). There were %62.5 (5/8) vaginal shortening and %62.5 (5/8) vaginal narrowing in cases of McIndoe procedure. There was vaginal narrowing in both of myocutanousflap cases while no intestinalflap case had vaginal narrowing orshortening.While one ofthe ileal vaginoplasty case had excessivemucosal discharge, the other had ileal necrosis causing ilealresection. Conclusion: McIndoe operation is likely to be advantageous because of good cosmetic results and major surgical procedure is not necessary. But we found vaginal narrowing and shortening in the most of the patients undergone this procedure because of no desire to dilation. For thisreason McIndoe procedure is notseem to be first choice for this patientsin our country. However intestinal flaps have been a lot of advantages, including stable vaginal lenght, sufficient vaginal lenght and width for a long time without dilators, sufficient mucosal discharge for comfortable sexual intercourse, absence of malodor could be in patients with skin grefts, presence a lumen like a vagina.In addition, intestinalflaps could be applied for children because of not necessary intermittent dilation for a long time.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Vaginoplasti, Neovagen, Vaginoplasty, Neovagina

Kaynak

Kadın Doğum Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

2

Sayı

4

Künye

Gürbüz, A., Karateke, A., Haliloğlu, B. ve Kır, F. (2004). Vaginal agenezis olgularında uygulanan girişimler ve sonuçlarımız / Procedures applied in vaginal agenesis cases and our results. Kadın Doğum Dergisi. 2(4), s. 258-260.