2003

Ankara Üniversitesi

Bakanlığı görevine gelmeden önce 1998 yılında, 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri2 ve buna Ek Protokollerin3 ağır ihlali ve insanlığa karşı işlenilen suçlardan dolayı sorumlu olduğu gerekçesiyle yargılama girişiminde bulunmuştur, Belçika Mahkemesi'ne göre, Yerodia 1998 yılında Kinshasa'daki Tutsi kökenli bireylerin öldürülmesini açıkça özendirmek, diğer bir ifadeyle teşvik etmek, dolayısıyla da yukarıda adı geçen suçlardan sorumludur. Kongo, Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı başvurusunda, YerodicCnm yabancı bir devletin Dışişleri Bakanı olduğunu, dolayısıyla Belçika Mahkemelerinde yargı dokunulmazlığının bulunduğunu ve tutuklama kararının uluslararası hukukun bu ilkesini ihlal ettiğini, ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi devletlerin egemenliklerinin eşit olduğu prensibinden hareketle bir devletin başka bir devlet üzerinde yargı yetkisinin olamayacağını iddia etmiştir. Buna karşılık Belçika, uluslararası hukuk kurallarının ihlal edildiğini, söz konusu suçlardan dolayı Belçika yasalarının Belçika Mahkemelerine yetki verdiğini4 ve yargı dokunulmazlığı ilkesinin bu suçları kapsamayacağını iddia etmiştir.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Aksar, Y. (2003). Uluslararası Adalet Divanı’nın Belçika tutuklama kararı davası (Belgian arrest warrant case) (14 Şubat 2002) ve uluslararası ceza hukuku. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 52 (4), s. 131-146.