Sosyal hizmet süpervizyonu ve Türkiye için öneriler

Hacettepe Üniversitesi

Süpervizyon, meslekleşme sürecinin başlangıcından bu yana sosyal hizmetin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Sosyal hizmetin geliştiği ülkelerin çoğunda, üniversitelerin sosyal hizmet bölümlerinde, sosyal hizmet sunulan kurumlarda (kamu ya da özel) ve meslek örgütlerinde süpervizyona ilişkin standartlar bulunmaktadır. Türkiye’de ise, süpervizyon sosyal hizmet lisans ve lisansüstü eğitimi süreçleri dışında gündeme gelmemiştir. Ülkemizde, sosyal hizmet uzmanlarının süpervizyon ihtiyacı ve sosyal hizmet bölümlerinin sayısının artması nedeniyle, hem sosyal hizmet uzmanları hem de öğrencilere yönelik süpervizyon konusunda bilgi üretmeye ve araştırma yapmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyaçtan hareketle makalede, ilk olarak, sosyal hizmet süpervizyonunun tanımı, tarihsel gelişimi, yaklaşımlar ve güncel tartışmalar özetlenmiştir. Ardından da Türkiye’de süpervizyon sisteminin geliştirilmesi için öneriler sunulmuştur.
Supervision has been recognized as an integral part of social work since the beginning of the professionalization process. In most countries where social work has developed, there are standards for supervision in the social work departments of universities, in social services agencies (public or private) and professional organizations. In Turkey, supervision has not been on the agenda except for the graduate and undergraduate social work education processes. In Turkey -due to the need for supervision for social workers and the increasing number of new social work departments- there is a need to produce knowledge and conduct researches on supervision for both social workers and students. In this article, firstly the definition, historical development, different approaches and current debates of social work supervision are summarized. Then some suggestions are offered to improve the supervision system in Turkey.

Sosyal hizmet, Sosyal hizmet süpervizyonu, Sosyal hizmet uygulaması, Alan eğitimi, Süpervizör, Süpervizyon alan, Social work, Supervision in social work, Social work practice, Field education, Supervisor, Supervisee

Toplum ve Sosyal Hizmet

Şahin Taşğın, N. (2019). Sosyal hizmet süpervizyonu ve Türkiye için öneriler / Supervision in social work and suggestions for Turkey. Toplum ve Sosyal Hizmet. Hacettepe Üniversitesi. 30(3), s. 1005-1032.