A CEFR based comparative evaluation of Speakout, Englısh file and Face to face intermediate coursebooks in terms of writing activities / Speakout, English file ve Face to face orta düzey ders kitaplarının yazma etkinlikleri açısından CEFR temelli karşılaştırmalı değerlendirmesi
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
Özet
This study evaluated three intermediate level coursebooks, Face to Face, English File and Speakout, which are used for teaching English in Türkiye and in many other countries, according to the intermediate level criteria of the written production skill of the Common European Framework of Reference for Languages. The study also aims to find out to what extent the writing activities in Face to Face, English File and Speakout coursebooks are designed according to the criteria for written production defined by the Common European Framework of Reference for Languages, as well as how these three coursebooks are similar and different in terms of the writing skill criteria of the Common European Framework of Reference for Languages. In this comparative study, content analysis, a qualitative research method, was used to collect data. The collected data were then analyzed and presented in tables. After scanning the writing activities unit by unit, all relevant expressions were categorized under the criteria of written production skill specified in the Common European Framework of Reference for Languages, namely ‘overall written production’, ‘creative writing’, ‘reports and essays’ and saved in Microsoft Word. According to the results of the study, it was found that all three coursebooks were designed by taking into account the writing production criteria of the Common European Framework of Reference for Languages, yet they displayed different distributions. However, it was found that Speakout coursebook showed a more balanced and homogeneous distribution, followed by Face to Face and English File.
Bu çalışma, Türkiye’de ve çeşitli ülkelerde İngilizce öğretiminde yaygın olarak kullanılan Face to Face, English File ve Speakout adlı üç orta seviye ders kitabını, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programının yazılı üretim becerisi kriterlerine göre incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, Face to Face, English File ve Speakout adlı ders kitaplarında yer alan yazma aktivitelerinin ne ölçüde Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı tarafından tanımlanan yazılı üretim kriterlerine tasarlandığını ve aynı zamanda bu üç kitabın Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programının yazma becerisi kriterleri açısından nasıl benzerlikler ve farklılık gösterdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. İngilizce öğretiminde Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına uygunluğun ne kadar önemli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu çalışma, öğretmenlere ve materyal geliştiricilere ders kitabı seçimi ve geliştirme sürecinde rehberlik etmeyi de amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, çalışmada yer verilmiş olan orta seviyedeki Face to Face, English File ve Speakout ders kitapları ayrı ayrı taranmıştır. Üç ders kitabının yazma aktiviteleri tarandıktan sonra ünite başına düşen yazma aktivitesi sayısı belirlenmiştir ve aynı zamanda yazma aktivitelerinin öğrencilerden ne istediği ve nasıl yönergeler verdiği detaylıca açıklanmıştır. Bu bulgular, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve programında tanımlanmış ‘genel yazılı üretim’, ‘yaratıcı yazma’, ‘raporlar ve denemeler’ başlıkları altındaki kriterlerle karşılaştırılmış ve kategorize edilmiştir. Bu süreç, üç ders kitabının ilgili kriterleri nasıl ve ne ölçüde karşıladığına dair genel bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. Bu süreç, yazma aktivitelerinin Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına uygunluk düzeylerini ve bu uygunluğun kitaplar arasındaki dağılımını ortaya koymak amacıyla sistematik bir yaklaşımla yürütülmüştür.