Ortaköy

Yükleniyor...

Maltepe Üniversitesi Yayınları

Bu çalışmanın amacı Boğaziçi köylerinden biri olan Ortaköy’ün kentsel morfolojisine dair incelemeler yapmaktır. Ortaköy, Karadeniz’i Marmara Denizi’ne bağlayan Boğaz çevresinde yer alan semtlerden biridir. Boğaz çevresinde yer alan önemli diğer ilçelerden bazıları da şu şekilde sıralanabilir; Sarıyer, Beşiktaş, Fatih, Üsküdar, Kadıköy... Ortaköy’ün komşu olduğu diğer semtler ise Beşiktaş, Kuruçeşme ve Maçka’dır. Araştırma, morfolojik olarak kentsel doku, sokak, meydan ve yapı formları bağlamında gerçekleştirildi. İstanbul Boğazı’ndan bakıldığında, Avrupa yakasındaki Boğaz kıyı şeridi, her biri kendine özgü karaktere ve özelliğe sahip bir dizi köydür. Günümüzde bu Boğaz Köyleri, ticari ve turistik bölgeler olarak öne çıkmaktadır.

Kentsel Morfoloji Okumaları

Moğulkoç, Y.D. (2023). Ortaköy. J. Alp (Ed.), Kentsel Morfoloji Okumaları içinde (ss. 330-354). İstanbul: Maltepe Üniversitesi Yayınları.