Kadınlara sunulan dans ve hareket temelli psikososyal desteğin karma desen ile değerlendirilmesi / Evaluation of dance and movement based psychosocial support presented to women with mixed design

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bütünsel iyi oluş için beden temelli pratikler kadim öğretilerce yüzyıllardır uygulanmış, günümüzde ise en yeni bilimsel araştırmalar beden odaklı terapi yöntemlerinin biyo-psiko-sosyo-spiritüel iyi oluş için gerekliliğini ve önemini kanıtlamıştır. Sadece bilişsel müdahale sunan geleneksel konuşma terapilerinin iyileşmede sınırlı kalması “bedene dönüş”ü zorunlu kılmıştır. Uluslararası alanda beden odaklı yaklaşımlara dair uygulama ve araştırmalara oldukça rastlanırken, Türkiye’de bu alana dair çalışmalar çok azdır. Tez kapsamındaki bu araştırma ile dans ve hareket temelli psikososyal desteğin karma desen ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 8 kadın katılımcıyla dans ve hareket temelli 8 oturumdan oluşan psikososyal destek gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel deseni kapsamında uygulama sonrasında katılımcılarla derinlemesine görüşmeler yapılmış ve yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel deseni kapsamında katılımcıların oturumlar öncesi ve sonrası beden farkındalığı, öz şefkat ve otantisite düzeyleri ve bu kavramların alt boyutlarını karşılaştırmak üzere Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-II (MAIA-II), Öz Duyarlılık Ölçeği ve Otantiklik Ölçeği ön test-son test olarak katılımcılara sunulmuştur. Veriler, Bağımlı Gruplar T-testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel analizi sonucu “Dans ve hareket temelli psikososyal grup desteği ile zihin beden ve enerji bütünlüğünün deneyimlenmesi” ana teması kapsamında 4 temaya “(1) Güvenle Gelen Otantisite: Özgürleşmenin Bedenlenmesi, (2) Yeniden Bağlantısallık: ‘Mucizevi Bir Şey’, (3) Öz-regülasyon: ‘Aşağıdan Yukarıya’ İşleme, (4) Bireysel ve Toplumsal İhtiyaçların Fark Edilmesi” ve bu temalara ait 12 alt temaya ulaşılmıştır. Nicel bulgular kapsamında katılımcıların dans ve hareket temelli uygulama sonrası Bedeni Dinleme (t(8)=-2.49, p<0.05), Öz Düzenleme (t(8)=-2.79, p<0.05) ve Otantik Yaşam (t(8)=-2.38, p<0.05) düzeylerinde anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Elde edilen nicel ve nitel bulgular birlikte tartışılmıştır. Bulgular ışığında, bireysel ve toplumsal iyileşme için dans ve hareket temelli uygulama ve araştırmaların arttırılması önemli görülmüştür.

Ancient teachings have employed body-based practices for holistic well-being for centuries. In the present day, the latest scientific research has demonstrated the necessity and significance of body-oriented therapeutic methods for bio-psycho-socio-spiritual well-being. The limitations of traditional talk therapies that solely offer cognitive interventions have necessitated a shift towards the "embodiment." While international practices and research on body-focused approaches are prevalent, studies in this field are scarce in Turkey. This research within the scope of the thesis aims to evaluate dance and movement-based psychosocial support using a mixed-methods design. As part of the research, a psychosocial support consisting of 8 sessions with 8 female participants has been conducted, focusing on dance and movement. Within the qualitative design of the research, in-depth interviews were conducted with the participants following the intervention, and the data was analyzed using the interpretive phenomenological analysis method. In the quantitative design of the research, participants were provided with the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-II (MAIA-II), Self-Compassion Scale, and Authenticity Scale as pre-test and post-test measures to compare levels of body awareness, self-compassion, and authenticity and their sub-dimensions before and after the sessions. The data were analyzed using Dependent Samples t-test and Wilcoxon Signed-Rank test. The qualitative analysis of the research resulted in 4 themes within the main theme of Experiencing the Unity of Mind, Body, and Energy through Dance and Movement-based Psychosocial Group Support": (1) Authenticity Emerging with Confidence: Embodiment of Liberation, (2) Reconnection: 'Something Miraculous', (3) Self-regulation: Processing 'From Bottom to Top', (4) Recognizing Individual and Societal Needs, along with 12 sub-themes corresponding to these themes. Quantitative findings indicated a significant increase in participants' levels of Body Listening (t(8)=-2.49, p<0.05), Self-Regulation (t(8)=-2.79, p<0.05), and Authentic Living (t(8)=-2.38, p<0.05) after dance and movement-based interventions. The quantitative and qualitative findings were discussed together. In light of the results, increasing dance and movement-based applications and research are deemed important for individual and societal healing.

Açıklama

Tam Metin / Full Text

Anahtar Kelimeler

Beden odaklı terapi, Dans ve hareket terapisi, Zihin beden bütünlüğü, Bedenlenme, Beden farkındalığı, Öz şevfat, Otantisite, Body-oriented therapy, Dance and movement therapy, Mind-Body Integration, Embodiment, Body awareness, elf-compassion, Authenticity

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çelik, S. (2023). Kadınlara sunulan dans ve hareket temelli psikososyal desteğin karma desen ile değerlendirilmesi / Evaluation of dance and movement based psychosocial support presented to women with mixed design. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.