“Güvenli yapılarda oturmak en temel insan hakkıdır”

Yükleniyor...

T.C.Maltepe Üniversitesi

6 Şubat depremiyle birlikte, depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha gördük, ülkece dev bir enkazın altında kaldık. Oysa insanların ölümüne neden olan deprem, sel, heyelan, hortum gibi doğa olayları değil, bizzat kendisi de bir insan olan mimar, mühendis, müteahhit, işçi, imar iznini onaylayan yetkili. Yani doğanın insanı cezalandırmak gibi bir amacı yok. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Önceki Dönem Genel Başkanı Cemal Gökçe ile deprem gerçeğini, yapılarımızın neden yıkıldığını, bir insan olarak mimar/mühendis/şehir plancısının sorumluluğunun ne olduğunu ve etik bilginin önemini konuştuk.

Deprem, Doğa, Yapı Denetim Yasası, Afet Yönetimi, Güvenli Yapı

Gökçe, Cemal. (2023). “Güvenli yapılarda oturmak en temel insan hakkıdır”, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Bülteni, T.C.Maltepe Üniversitesi. (13), s.8-11.