Vena kava süperior sendromu ve malign trakeobronşiyal stenozlu iki olguda çift stent (trakeobronşiyal dumon ve endovasküler wallstent) tedavisi

Küçük Resim Yok

Tarih

2004

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Inoperabl küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle trakeobronşiyal stenoz ve vena kava süperior sendromu (VKSS) gelişen iki olguda uygulanan endobronşiyal lazer, stent tedavileri ve endovasküler stent implantasyonu sonuçları tartışıldı. Malign trakeobronşiyal stenoza bağlı solunum yetmezliği ile başvuran iki olgu, Nd-YAP lazer (Neodymium Yttrium Aluminium Pevroskite Laser) ve silikon stent implantasyonu ile tedavi edildi. Solunum paterni normale dönen hastalar bir süre sonra VKSS ve solunum sıkıntısı ile tekrar başvurdu. Küratif doz radyoterapi ve kemoterapilerini tamamlamış olan hastalara endovasküler wallstent ve ikinci kez endobronşiyal lazer rekanalizasyonu ve silikon stent implantasyonu uygulandı. Hastaların semptomlarında ve baş, boyun üst ekstremjte ödeminde dramatik düzelme gözlendi. Bu işlemlerden sonra, birinci olgu dört ay, ikinci olgu altı ay yaşadı. Akciğer kanserli hastalarda terapötik bronkoskopik yöntemlerin sık kullanılması yaşam kalitesi ve süresini arttırmaktadır. Küratif ve palyatif radyoterapiye rağmen gelişen VKSS olgularında endovasküler stent implantasyonu efektif ve hızlı palyasyon sağlamaktadır.
We investigated the use of endobronchial laser, stenting and endovascular stenting treatments in two cases having inoperable tracheobronchial tumors (non-small cell carcinoma) complicated with superior vena cava syndrome (SVCS). Two patients-who applied with respiratory insufficiency due to malignant tracheobronchial stenoses, were treated by Nd-YAP laser (Neodymium Yttrium Aluminium Pevroskite Laser) and silicone stent insertion. Several months later after remission of the symptoms, patients were reapplied with severe dyspnea and SVCS. After curative doses of radiotherapy and chemotherapy were completed endovascular wallstent was implanted to the superior vena cava as well as second application of endobronchial laser recanalization and silicone stenting were made. The respiratory symptoms and head, neck and upper extremity oedema were improved dramatically. After these procedures, patients were survived four and six months respectively. Improvement of life quality and prolonged survival can be achieved by the frequent use of therapeutic bronchoscopic procedures in patients with lung cancer. Endovascular stent implantation provides effective and rapid palliation in cases having SVCS, despite curative and palliative radiotherapy.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Akciğer neoplazmları, Süperior vena kava sendromu, Daralma, patolojik, Bronşiyal hastalıkları, Stentler, Lung Neoplasms, Superior Vena Cava Syndrome, Bronchial Diseases, Constriction, Pathologic, Stents

Kaynak

Solunum Hastalıkları

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

15

Sayı

2

Künye

Karaağaç, G., Sarıman, N., Levent, E. vd. (2004). Vena kava süperior sendromu ve malign trakeobronşiyal stenozlu iki olguda çift stent (trakeobronşiyal dumon ve endovasküler wallstent) tedavisi / Superior vena cava syndrome and double stenting (tracheobronchial dumon and endovascular wallstent) in two cases with malignant tracheobronchial stenosis. Solunum Hastalıkları, Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. 15(2), s. 99-104.