Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Amerika Birleşik Devletleri

2003

Ankara Üniversitesi

17 Temmuz 1998 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü, uluslararası toplumun büyük bir desteğiyle kabul edilmiş ve 1 Temmuz 2002 tarihi itibariyle de Uluslararası Ceza Mahkemesi faaliyetine başlamıştır. ABD, Statüyü 31 Aralık 2000 tarihinde, Bili Clinton Yönetimi döneminde imzalamış, ancak sonradan göreve gelen Bush Yönetimi 6 Mayıs 2002 tarihinde diplomatik bir manevrayla ABD Hükümeti'nin imzasını geri çekmiştir. Daha sonra ise, ABD kendi vatandaşlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi yargı yetkisinin dışında tutulmasını sağlamak için bir takım faaliyet ve girişimlerde bulunmuştur. Bunların başında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden 1422 sayılı karar çıkartılarak, ABD vatandaşı barış gücü askerleri ve personelinin geçici olarak yargı kapsamı dışında tutulmasının sağlanması ve ABD vatandaşlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne iade/teslim edilmesinin önlenmesine hizmet eden ve "dokunulmazlık antlaşmaları veya madde 98 antlaşmaları" olarak da adlandırılan iki taraflı uluslararası antlaşmaları yapmaya başlaması gelir. Bu makalenin amacı, ABD'nin izlemiş olduğu tutum ve politikaların uluslararası ve insan haklan hukuku bakımından geçerliliğini tartışmaktır. Bu nedenle, öncelikle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluşu ve özellikleri hakkında kısa bir bilgi verilecek ve daha sonra da, ABD'nin söz konusu faaliyetlerinin hukuki ve siyasi bakımdan geçerliliğinin değerlendirilmesi yapılarak bu gibi girişimlerin ne tür sonuçlara neden olacağı belirtilmeye çalışılacaktır.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Aksar, Y. (2003). Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Amerika Birleşik Devletleri. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 52(2), s. 125-139.