Approach to neck in early stage lip cancers

Sakarya University

AMAÇ Bu çalışmanın amacı, erken evre dudak kanseri hastalarında, bekle-gör politikasının ve boyun diseksiyonunun prognoz üzerindeki rolünü araştırmaktır. GEREÇ - YÖNTEMLER: Mart 2007 - Nisan 2015 yılları arasında T1-2N0 alt dudak kanseri nedeniyle primer bölge ve boyun cerrahisi yapılan 20 hasta (5 kadın, 15 erkek; yaş ortalaması 62.64 yıl; 38-80 yaş aralığı) çalışmaya dahil edildi. Klinik özellikler, lezyonun lokalizasyonu, bölgesel lenf nodu durumu, tümör evrelemesi, cerrahi tedavi sonuçları ve patolojik inceleme verileri geriye dönük olarak incelendi. Tüm olgularda 1 cm cerrahi sınırla tümör eksize edildi. Doku defekti birincil kapatma ya da çeşitli rekonstriksiyon teknikleri ile onarıldı. Tüm T2N0 evre hastalara boyun diseksiyonu uygulandı. Tümör dudağın ortasında yer alıyorsa, bilateral boyun diseksiyonu, aksi taktirde tek taraflı boyun diseksiyonu yapıldı. BULGULAR: Her olguda histopatolojik tanı skuamöz hücreli karsinomdu. Ortalama izlem süresi 45.82 ay idi. Klinik olarak T1N0 tümörü tanısı konan 15 hasta ve klinik olarak T2N0 tümörü tanısı konan 5 hasta vardı. T1N0 tümörleri için 3 suprahyoid, 2 bilateral supraomohyoid boyun diseksiyonu yapıldı. Üç T2N0 tümöründe supraomohyoid boyun disseksiyonu bilateral olarak yapıldı ve geriye kalan 2 hastada suprahyoid boyun diseksiyonu yapıldı. SONUÇ: Hastalıksız dört yıllık sağ kalım oranları, erken evre dudak kanseri vakalarında belirgin olarak daha yüksekti. Sonuçlarımız T1N0 alt dudak kanserlerinde boyun diseksiyonunun gerekli olmayabileceğini göstermektedir.
OBJECTIVES: The aim of this study is to investigate the role of neck dissection and wait-see policy for neck treatment on prognosis of patients with early stage lip cancer. METHODS: The study included 20 patients ( 5 females, 15 males; mean age 62.64 years; range 38 to 80 years) who underwent surgery for primary site and neck between March 2007 and April 2015 because of T1-2N0 lower lip cancer. Data were reviewed retrospectively on clinical features, localization of the lesion, regional lymph node status, tumor staging, results of surgical treatment and pathological examination. Tumor was excised with 1 cm surgical margin in all cases. The tissue defect was reconstructed by primary closure or varied reconstrction techniqcs. All T2N0 stage patients underwent neck dissection. If the tumor was located in the middle of the lip, bilateral neck dissection, otherwise unilateral neck dissection was performed. RESULTS: Histopathologic diagnosis was squamous cell carcinoma in all cases. The mean follow-up period was 45.82 months. There were 15 patients with clinically diagnosed T1N0 tumors and 5 patients with clinically diagnosed T2N0 tumors. For T1N0 tumors, 3 suprahyoid, 2 bilateral supraomohyoid neck dissections were performed. Supraomohyoid neck dissection was performed in bilaterally in 3 T2N0 tumors, and suprahyoid neck dissection was performed in remaing 2 tumors. CONCLUSION: Four years survival rates without illness were significantly higher in cases with early stage lip cancer. Our results present that neck dissection may not be necessary in patients with T1N0 lower lip cancers.

Dudak kanseri, Erken evre, Boyun Diseksiyonu, Lip cancer, Early stage, Neck Dissection

Sakarya Medical Journal

Demir, D., Genç, S., Güven, M., Yılmaz, M.S. ve Kara, A. (2011). Approach to neck in early stage lip cancers / Erken evre dudak kanserlerinde boyuna yaklaşım. Sakarya Medical Journal, Sakarya University. 7(4), s. 184-187.