A comparative study of the coursebook English File third and fourth editions in terms of gender representation

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Gender inequality, stereotyping, and discrimination against women are among the current debate topics in the world, and eliminating these inequalities and biases in every field is the aim of many people to live in a fairer society. As coursebooks play an essential role in teachers’ and students’ lives, the influential power of coursebooks is also a major issue for gender representation. It is especially important when students’ gender development is not completed when they use these coursebooks at school. Also, as time changes, improvements in gender representation are inevitably expected. Because of the modernization and recreation of gender roles, the desire to go beyond stereotyping in coursebooks is worth researching to raise awareness of equal gender representations. For this purpose, this study aims to examine gender representations in six coursebooks from one of the most widely used coursebook series, English File. Because the fourth edition of the series is newly released, a comparative study with content analysis is used to demonstrate the most recent changes between the third and fourth editions. The analysis of how genders are represented is shown first, followed by a comparison of the results of both editions in each category. The categories which are designated to conduct the analysis are: male and female characters in textual and visual materials; famous male and female characters; occupations; household activities; family roles. In each category, the representations are counted, and then both editions are compared at the elementary, pre-intermediate, and intermediate levels. The comparison of results indicates that even though some small changes are found to achieve equality, the fourth edition does not reveal a significant improvement in balancing gender representations and eliminating gender bias. Characters are still represented according to stereotypes; males are more visible in textual and visual materials, and female characters are represented more in domestic roles, house chores, and subservient occupations. The results of the study are presented to give insights and raise awareness for teachers, students, policymakers, and researchers.
Cinsiyet eşitsizliği, klişeleştirme ve kadına yönelik ayrımcılık dünyadaki güncel tartışma konuları arasında yer almaktadır ve bu eşitsizliklerin ve önyargıların her alanda ortadan kaldırılması daha adil bir toplumda yaşamayı amaçlayan birçok insanın hedefidir. Ders kitapları öğretmen ve öğrencilerin yaşamlarında önemli bir rol oynadığından, ders kitaplarının etkileyici gücü de toplumsal cinsiyet temsili için önemli bir konudur. Özellikle öğrencilerin bu ders kitaplarını okulda kullandıklarında cinsel kimlik gelişimlerinin tamamlanmamış olmaları önemlidir. Ayrıca, zaman değiştikçe cinsiyet temsilinde kaçınılmaz olarak iyileştirmeler beklenir. Toplumsal cinsiyet rollerinin modernleşmesi ve yeniden oluşması nedeniyle, ders kitaplarındaki klişelerin ötesine geçme arzusu, eşit cinsiyet temsilleri konusunda farkındalık yaratmak için araştırmaya değerdir. Bu amaçla bu çalışma, en yaygın kullanılan ders kitabı serilerinden English File'dan altı ders kitabındaki toplumsal cinsiyet temsillerini incelemeyi amaçlamaktadır. Serinin dördüncü baskısı yeni çıktığı için, üçüncü ve dördüncü baskılar arasındaki en son değişiklikleri göstermek amacıyla içerik analizi ile karşılaştırmalı bir çalışma yapılmıştır. Önce cinsiyetlerin nasıl temsil edildiğine ilişkin analizler yapılıp, ardından her kategorideki her iki baskının sonuçları karşılaştırılmıştır. Analizi yapmak üzere belirlenen kategoriler şunlardır: metinsel ve görsel materyallerdeki erkek ve kadın karakterler; ünlü erkek ve kadın karakterler; meslekler; ev faaliyetleri; aile rolleri. Her kategoride temsiller sayılıp ve ardından her iki baskıda temel, orta öncesi ve orta düzeylerde karşılaştırılmıştır. Sonuçların karşılaştırılmasıyla, bazı küçük değişikliklerin eşitliği sağlamaya yönelik olduğu tespit edilse de, dördüncü baskının cinsiyet temsillerinin dengelenmesinde ve cinsiyet yanlılığının ortadan kaldırılmasında önemli bir gelişme göstermediği bulunmuştur. Karakterler hala klişelere göre temsil edilmektedir; erkekler metinsel ve görsel materyallerde daha görünürler ve kadın karakterler daha çok ev içi rollerde, ev işlerinde ve itaatkâr mesleklerde temsil edilmektedirler. Çalışmanın sonuçları, öğretmenler, öğrenciler, politika yapıcılar ve araştırmacılar için fikir vermek ve farkındalık yaratmak için sunulmuştur.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

İngilizce ders kitapları, Toplumsal cinsiyet yanlılığı, Toplumsal cinsiyet temsilleri, Toplumsal cinsiyet kalıp yargıları, Karşılaştırmalı çalışma, ELT coursebooks, Gender bias, Gender representations, Gender stereotypes, Comparative study

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Elçin, H. (2022). A comparative study of the coursebook English File third and fourth editions in terms of gender representation / İngilizce ders kitabı English File’ın 3. ve 4. baskısının cinsiyet temsili açısından karşılaştırmalı çalışması (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.