İnşaat iskelesi üretimde simülasyon yardımı ile süreç iyileştirme uygulaması / Process improvement with using simulation of scaffolding production

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Günümüzde özellikle son zamanlarda yükselen ivme ile gelişen rekabet koşullarında firmalar bu dinamik ve değişken yapıya ayak uydurmak ayrıca kendilerini rakiplerine göre sürekli daha fazla geliştirmek zorundadırlar. Bunu yaparken birçok yol izleyebilmektedirler. Sürekli gelişen ve değişen teknolojiyi firmalarına adapte etmek aynı zamanda doğru uygulanması sağlamak başlıca izlenecek yollar arasında yer almaktadır. Özellikle üretim işletmelerinde bu tür değişimler çoğu zaman işletmelerdeki üretim sistemlerine varsayılanın dışında etki etmektedir. Sistem değişikliklerinin etkili bir şekilde planlanmaması, insan kaynağının yoğun kullanıldığı üretim işletmelerinde hat organizasyonlarının hatalı tasarlanması ve buna bağlı dengesiz iş akışlarının oluşması, üretim veya montaj hatlarında darboğazların meydana gelmesi işletmelerin başlıca problemleri arasında yer almaktadır. Bu çalışma iskele sistemleri üreten bir işletme için uygulanmıştır. İskele sistemleri uygun kalite koşullarında üretildiğinde tüketicinin uzun yıllar kullanabileceği ürünler haline gelmektedir. Son yıllarda belirginliği oldukça artan iş sağlığı güvenliği müfredatları da iskele sistemlerine gösterilmesi gereken önemi arttırmıştır. İskele üretimi ve pazarlama faaliyetleri son yıllarda gelişme göstermiş modern teknoloji ve bilimsel yöntemler belirleyen belirli firmalarda kalite düzeyinin yükselmesi sonucu ise pazardaki rekabet daha da güçlenmiştir. Yapılan bu çalışmada üretim sistemlerinin çalışmasını yavaşlatan ve çalışmasına engel olan hatlardaki darboğazların tespiti ve bu darboğazların ortadan kaldırılması üzerinde simülasyon programı kullanılarak süreç iyileştirme önerilerde bulunulmuştur. Üretim sistemini verimli çalışmasına engel olan hatlardaki darboğaz noktaları simülasyon yardımıyla belirlenmiş ve mevcut durum analizine ek olarak gelecek durum önerileriyle bu problemlerin ortadan kaldırılması ile mevcut sürecin iyileştirilmesi hedeflenmiştir.
Nowadays, especially in the recent times, with the increasing acceleration of the competition conditions, companies have to keep up with this dynamic and variable structure and they have to develop themselves more and more according to their competitors. Adapting to the constantly evolving and changing technology companies is one of the main ways to be followed at the same time to ensure proper implementation. Especially in production enterprises, such changes often have effects outside of the production systems in the enterprises. The fact that the system changes are not planned efficiently, the line organizations are erroneously designed in the production enterprises where human resources are heavily used and the unbalanced work flows arise accordingly and the bottlenecks in production or assembly lines, problems. This work has been applied to an enterprise that manufactures scaffolding systems. Scaffolding systems become products that can be used by consumers for many years when they are produced under appropriate quality conditions. In the years, the increasing importance of occupational health safety curricula has increased the importance of scaffolding systems. Scaffold production and marketing activities have been improving in recent years, and when the quality level is increased in certain firms that determine modern technology and scientific methods, the competition in the market is getting stronger. In this study, process improvement suggestions were made by using the simulation program to detect bottlenecks in the lines that slowed the operation of the production systems and prevented them from working and removing these bottlenecks. The bottlenecks in the lines that prevent the production system from working efficiently have been determined with the help of simulation and in addition to the current situation analysis, it is aimed to improve the existing process by removing these problems with the suggestions of the future situation.

Açıklama

Tam Metin / Full Text

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Özalp, K. (2018). İnşaat iskelesi üretimde simülasyon yardımı ile süreç iyileştirme uygulaması / Process improvement with using simulation of scaffolding production. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.