Maltepe Tıp Dergisi

Amaç: Çalışmanın amacı, bir Vakıf Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine travma nedeniyle başvuran okul çağındaki çocuk hastaların demografik, epidemiyolojik özelliklerini ve tedavi sonuçlarını saptamak, ulusal verilerimize katkıda bulunmaktır. Yöntem: Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil servisine 1 Ocak 2013- 31 Aralık 2014 tarihleri arasında travma nedeniyle başvuran 6-12 yaş çocuk hastaların dosyaları ve hastane kayıt defteri retrospektif olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, ay, yaralanma yeri (okulda veya okul dışında), travma sebepleri (düşme, trafik kazası, yabancı cisimle kesi, yanık), vücutta yaralanma bölgeleri (kafa, toraks, abdomen, alt ve üst ekstremite, çoklu), konsültasyonlar, acil serviste yapılan işlemler, yatış, taburculuk ve mortalite oranları gibi özellikleri kaydedildi. İstatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil olan 500 hastanın çoğu erkekti (n=287;%57,4) ve Nisan- Mayıs aylarında başvuru sayısı yüksekti (%11,8; 12). Okul dışında yaralanma oranı (n=284; % 56,8) okuldaki yaralanmalara (n=216; % 43,2) göre daha fazla idi. Oluş şekli incelendiğinde düşme (%96,6) ve trafik kazası olgularının (%2,4) daha sık olduğu gözlendi. En çok ekstremite yaralanması (%63,6) tespit edilirken kafa yaralanmaları (%31,6) ikinci sıklıktaydı. Çalışmaya alınan hastaların 483’ünün acil serviste takip ve tedavisi yapıldıktan sonra, 2’sinin de hasta yakınlarının istekleriyle taburcu edildiği, 14’ünün hastaneye yatırılarak tedavi edildiği ve 1 hastanın ex olduğu tespit edildi. Sonuç: Okul çağı çocuk yaralanmalarının büyük bir kısmının nedeni önlenebilir bir sebep olan düşmedir. Çocukların yaşadıkları yerlerde güvenlik için koruyucu önlemler yaralanmaları azaltabilir. İstatistiksel sonuçlarımız diğer çalışmalara benzer çıkmıştır.
Aim: The aim of this study was to contribute to national data by evaluating the demographic and epidemiological features and treatment results of school aged children presenting to a private university hospital’s emergency department due to trauma. Methods: Medical files of children aged 6-12 years old presenting with trauma to Maltepe University Faculty of Medicine’s Emergency Department (ER) between1stJanuary 2013 – 31 December 2014 were retrospectively reviewed. Age, gender, place of trauma (school or out side school), cause of trauma (fall, motor vehicle accident, cut with foreign object, burn), consultations, procedures in emergency department, hospitalisation, discharge and mortality rates were collected and statistically analysed. Results: Most of the 500 patients included in this study were male (n=287;%57,4) and presentation to ER were mainly between April-May (%11,8; 12). Trauma outside of school (n=284; % 56,8) was more common when compared to trauma at school (n=216; % 43,2). Falls (%96,6) and motor vehicle accident (%2,4) were the most frequent type of injury. Trauma was most common in extremities (%63,6) followed by head trauma (%31,6). Four hundred and eighty three patients were discharged after ER treatment, two were discharged on parents’ will, 14 required hospitalization and one patient was lost. Conclusion: The most common cause of trauma in school aged children are falls. They can be prevented through increased safety measures at home. Our statistical results are similar to other studies.

Acil Servis, Çocuk, Okul Çağı, Travma, child, trauma, Emergency department, school age

Maltepe Tıp Dergisi

Akgün, F. S., Ertan, C. ve Güneysel Ö. (2017). Acil servise travma nedeniyle başvuran okul çağı çocuklarının demografik değerlendirilmesi / Demographic evaluation of school aged children presenting to emergency department due to trauma. Maltepe Tıp Dergisi. 9(1), s. 6-9.