Evaluating sustainable universal design accessibility criteria at historical urban sites

Küçük Resim Yok

Tarih

2022

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Kent Akademisi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Cities are the spatial reflections of cultural heritage, and they transfer historical values, local identity, and urban life from past to present. Sustainable cities integrate this cultural heritage into the city life and develop holistic strategies to protect these values. Integrated designs in urban site areas, which are important components of cultural heritage within the whole city, gain importance for a better urban life and tourism. Streets, public areas, and infrastructure integrated with universal design principles are not implemented enough in the site areas because of topographic problems, inadequacies in existing traditional areas and lack of management. Nowadays, restoration and rehabilitation of urban site areas coherent with a universal design approach which include disabled people have already been on the World Cities agendas. The prominent institutions with universal design such as ICOMOS, UNESCO and related departments of the European Union support the cities with various agreements, guidelines, and initiatives. In this study, the cities Salzburg-Austria, Lyon-France, Avila-Spain, Luxemburg, Krakow, and Warsaw-Poland that are both on UNESCO’s World Heritage List and have won the EU Access City Awards which are and Turkish cities such as Suleimani Region-Istanbul, Safranbolu-Karabük and Han’s Region-Bursa which are in the UNESCO’s World Heritage List are tried to be compared and evaluated under Sustainable Universal Design Accessibility Criteria. Universal design principles of ICOMOS and EU Access City Awards are synthesized to address the Sustainable Universal Design Accessibility Criteria at the historical urban sites. These cities are analyzed under these criteria to discuss the importance of universal design in historical cities and to discuss the inadequacies about accessibility as an important component of universal design, in the selected Turkish cities. By doing this, the importance of universal design integrated approaches is tried to be mentioned.
Kültürel mirasın mekânsal yansıması olan kentler, yerel kimliğin, kent yaşamının ve tarihî değerlerin geçmişten günümüze aktarıldığı alanlardır. Sürdürülebilir kentler, bu kültürel mirası günlük kentsel yaşama dâhil etmekte ve korumaya yönelik bütüncül stratejiler geliştirmektedirler. Kültürel mirasın önemli bir parçası olan kentsel sit alanlarında gerek daha iyi bir kent yaşamı gerekse turizm için kent ile entegre tasarımlar önem kazanmaktadır. Topografik sorunlar, mevcut tarihî yapıdaki uyumsuzluklar ve yönetimdeki yetersizlikler dolayısıyla evrensel tasarım ilkeleri ile uyumlu sokaklar, kamusal alanlar ve altyapı kentsel sit alanlarında yeterince uygulanamamaktadır. Günümüzde engelli bireyleri kapsayıcı evrensel tasarım anlayışıyla uyumlu kentsel sit alanlarının rehabilitasyonu ve restorasyonu konusu dünya kentlerinin gündemi içerisinde yer almaktadır. Evrensel tasarımın temel prensipleri doğrultusunda öne çıkan ICOMOS, UNESCO ve Avrupa Birliği’nin ilgili kurumları çeşitli anlaşmalar, yönergeler ve girişimlerle kentleri desteklemektedirler. Bu çalışmada UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kentsel sit alanı olan ve AB Erişilebilir Kentler Ödülü’nde yer alan Salzburg-Avusturya, Lyon-Fransa, Avila-İspanya, Lüksemburg, Krakow ve VarşovaPolonya ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’den Süleymaniye Bölgesi-İstanbul, Hanlar Bölgesi-Bursa ve Safranbolu-Karabük kentsel sit alanları karşılaştırılmış ve Sürdürülebilir Evrensel Tasarım Erişilebilirlik Kriterleri çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Evrensel tasarım ilkeleri, ICOMOS ve AB Erişilebilir Kentler Ödülü’nde esas alınan temel konular incelenerek kentsel sit alanlarında “Sürdürülebilir Evrensel Tasarım Erişilebilirlik Kriterleri” tanımlanmıştır. Bahsi geçen kentler bu kriterler çerçevesinde incelenerek, evrensel tasarım ilkelerinin tarihî kentler için önemi ve Türkiye’den seçilen kentlerin evrensel tasarımda önemli bir konu olan erişilebilirlik kavramıyla ilgili eksiklikleri tartışılmıştır. Bu sayede, kentsel sit alanlarında evrensel tasarım ilkeleri ile uyumlu yaklaşımların önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Cultural heritage, Site areas, Universal design, Sustainable cities, Accessibility, Kültürel miras, Sit alanları, Evrensel tasarım, Sürdürülebilir kentler, Erişilebilirlik

Kaynak

Kent Akademisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

15

Sayı

3

Künye

Diken, E. and Onur, A.C. (2022). Evaluating sustainable universal design accessibility criteria at historical urban sites / Sürdürülebilir evrensel tasarım erişilebilirlik kriterlerinin kentsel sit alanlarında değerlendirilmesi. Kent Akademisi Dergisi, 15(3), s.1327-1340.