“Hekimlerin hak ihlallerini görecek bir göz kazanması şart”

Yükleniyor...

T.C.Maltepe Üniversitesi

Hemen her mesleğin birtakım etik ilkeleri var. Hipokrat yeminiyle adım atılan hekimlik mesleğinin de etik ilkeleri var elbette. Ama ne ki ne içilen andlar ne de türlü çeşit meslek etikleri ve normlar, insan hakları ihlallerinin önüne geçmekte yeterli olmuyor. Hekimlerin hak ihlallerini görecek bir göz kazanmasının şart olduğunun altını çizen Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Ahmad Hamidi, bunun yolunun da felsefî temellere dayalı insan hakları eğitiminden, değer bilgisinden ve doğru değerlendir- me bilgisinden geçtiğini söylüyor. “Gerek dünyada gerekse ülkemizde yaşanan olaylara baktığımızda, tıp eğitimi sırasında verilen etik dersinin ve meslek etik ilkelerinin insan haklarıyla ilgili sorunları çözmede, tek başına yeterli olmadığını görüyoruz” diyen Hamidi ile hekimlik mesleğinde insan hakları ihlallerinin önüne geçmekte, etik ve insan hakları eğitiminin rolü üzerine konuştuk.

Hekim, Hak, Meslek, Etik İlke

Hamidi, Aziz Ahmad. (2021). “Hekimlerin hak ihlallerini görecek bir göz kazanması şart”, İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Bülteni, T.C.Maltepe Üniversitesi. (9), s.8-10.