Göreme ve Uçhisar’da bulunan restoranları ziyaret eden turistlerin yöresel şarap beğenilerinin değerlendirilmesi

dc.authorid0000-0002-3736-2721en_US
dc.contributor.authorSırıklı, İsmail Kutay
dc.contributor.authorLaçin, Sıla
dc.contributor.authorÖzkanlı, Oya
dc.date.accessioned2024-07-12T20:39:49Z
dc.date.available2024-07-12T20:39:49Z
dc.date.issued2022en_US
dc.departmentFakülteler, Güzel Sanatlar Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.description.abstractKapadokya’da yer alan Göreme ve Uçhisar doğal güzelliği ve tarihi ile turistlerin Türkiye’de sıklıkla ziyaret ettiği bölgelerdendir. Göreme ve Uçhisar doğal ve tarihi imkânlarının yanı sıra özgün şaraplarıyla ilgi çekmekte ve turizm potansiyelini geliştirici bir rol oynamaktadır. Göreme ve Uçhisar’ın şarap turizmi potansiyelinin bölgede faaliyet gösteren restoranlar üzerinden değerlendirilmesini amaçlayan bu çalışmayla ilgili olarak Tripadvisor.com sitesinin verilerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmada bulguların toplanmasında ve yorumların incelenmesinde, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bulgulara göre turistlerin büyük çoğunluğunun şarapları olumlu olarak değerlendirdiği, şarapları “mükemmel, denemeye değer” olarak nitelendirdikleri ve romantik ortam sağladığını beyan etmişlerdir. Sonuç olarak yerel şaraplar bölge turizminde önemli bir rol oynadığı ve turistlerin tatmin oldukları tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractGöreme and Uçhisar, located in the Cappadocia region, are among the regions frequently visited by tourists in Turkey with their natural beauty and history. Göreme and Uçhisar attract people to this region with their natural and historical opportunities as well as their unique wines, and this plays a role in improving the tourism potential of the region. In wine tourism studies carried out to date, researchers have focused on the winery visits of tourists participating in wine tourism, their wine tastings and the effects of these activities on regional tourism. On the other hand, as a result of the literature review, it was determined that there has not been any research on the contribution of local restaurants, which can offer different wine flavors as much as wineries, to wine tourism. The data of Tripadvisor.com was used for this study, which aims to evaluate the wine tourism potential of Göreme and Uçhisar through the restaurants operating in the region. In this study, content analysis method was used in collecting data and examining comments. According to the findings, it was determined that the food service in Göreme and Uçhisar restaurants is quite good, and foreign tourists generally like local wine varieties. As a result, wine tourism takes place not only in wineries or wine houses, but also in restaurants that offer local delicacies. Tourists, who experience the gastronomic delicacies of that region in restaurants, also taste the wines of the region. In this way, restaurants are also becoming an important part of wine tourism. In this respect, it was found that restaurants that offer local gastronomic delicacies contribute significantly to the wine tourism potential of that region.en_US
dc.identifier.citationSırıklı, İ.K., Laçin, S. ve Özkanlı, O. (2022). Göreme ve Uçhisar’da bulunan restoranları ziyaret eden turistlerin yöresel şarap beğenilerinin değerlendirilmesi / Evaluation of local wine likes of tourists visiting the restaurants in Göreme and Uçhisar. Journal of Tourism anf Gastronomy Studies, Ankara Hacı Bayram Veli University. 10(1), s. 321-334.en_US
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2022.992
dc.identifier.endpage334en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage321en_US
dc.identifier.trdizinid517127en_US
dc.identifier.urihttps://jotags.net/index.php/jotags/article/view/1136
dc.identifier.urihttps://doi.prg/10.21325/jotags.2022.992
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/1219
dc.identifier.volume10en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.institutionauthorSırıklı, İsmail Kutay
dc.institutionauthorLaçin, Sıla
dc.language.isotren_US
dc.publisherAnkara Hacı Bayram Veli Universityen_US
dc.relation.ispartofJournal of Tourism anf Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryUlusal Hakemli Dergide Makale - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.snmzKY02082
dc.subjectRestoranen_US
dc.subjectŞarap turizmien_US
dc.subjectKapadokya restoranlarıen_US
dc.subjectPotansiyelen_US
dc.subjectRestauranten_US
dc.subjectWineen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectPotentialen_US
dc.titleGöreme ve Uçhisar’da bulunan restoranları ziyaret eden turistlerin yöresel şarap beğenilerinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of local wine likes of tourists visiting the restaurants in Göreme and Uçhisaren_US
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar