Gebelikte madde kullanımının insan hakları açısından değerlendirilmesi / Evaluation of substance abuse during pregnancy in terms of human rights

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C. Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Madde kullanımı ve bağımlılığı günümüzde gittikçe yaygınlaşan kişilere doğrudan ve dolaylı olarak birçok zarar veren bir halk sağlığı sorunudur. Anne karnındaki bebeğin annenin vücuduna aldığı hemen her şeyden olumlu ve olumsuz olarak etkilendiği de göz önüne alındığında, gebelikte madde kullanımının anne karnındaki bebek için de oldukça olumsuz etkileri olan bir eylem olduğu aşikardır. Bu tezin amacı, gebelikte madde kullanımının, anne karnındaki bebeğin sadece insan olması dolayısıyla sahip olduğu yaşama hakkı, sağlık hakkı ve dolaylı olarak diğer temel haklarını da ihlal eden bir eylem olduğunu ifade etmek, anne karnındaki bebeğin insan onuruna layık bir yaşama sahip olma ilkesine verdiği zarara dikkat çekmek ve anne ve anne karnındaki bebeğin insan ve sağlık odaklı yaklaşımlarla desteklenerek anne karnındaki bebeğin yaşayabileceği hak ihlallerinin giderilebilmesine dair çeşitli yaklaşım ve uygulamalara dikkat çekmek, aynı zamanda konu ile ilgili öneriler sunmaktır.
The use of substances and addiction is a public health issue that is increasingly widespread today, directly and indirectly causing harm to many individuals. Considering that the fetus is affected positively and negatively by almost everything the mother’s body receives, it is evident that substance use during pregnancy is an action that can have significantly negative effects on the unborn baby. The aim of this thesis is to assert the substance abuse during pregnancy is an action that neglects not only the right to life and health of the unborn child, simply by virtue of being human, but also indirectly disregards its other fundamental rigts. It aims to draw attention to the harm inflicted upon the unborn child’s dignity by emphasizing its entitlement to a life worthy of human dignity. Furthermore, the thesis highlights various approaches and practices aimed at addressing and rectifying violations of rights that the unborn child may experience, supported by human and health- focused approaches for both the mother and the fetus, while also providing recommendations on the subject.

Açıklama

Tam Metin / Full Text

Anahtar Kelimeler

İnsan hakları, Çocuk hakları, Bireysel tercih hakkı, Kişisel dokunulmazlık, Human rights, Child rights, Personal preferential right, Personal immunity

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çiçek, D. (2024). Gebelikte madde kullanımının insan hakları açısından değerlendirilmesi / Evaluation of substance abuse during pregnancy in terms of human rights. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.