Türkiye muhasebe standartları, tekdüzen hesap planı ve yargı kararları yönünden şüpheli ticari alacaklar ve karşılık ayırma yöntemlerinin incelenmesi
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Tekdüzen hesap planına göre şüpheli ticari alacaklar; ödeme süresi geçmiş bu nedenle Vadesi bir kaç defa uzatılmış veya protesto edilmiş, yazı ile birden fazla istenmiş ya da dava Veya icra safhasına aktarılmış senetli ve senetsiz alacakları kapsamaktadır. Şüpheli alacaklar İçin değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir; ancak teminatlı alacaklarda Alacağın teminatlı kısmı için karşılık ayrılması kabul edilmez. Ayrıca şüpheli alacaklar İçin karşılık, dava veya icra safhasına gidildiği yılda ayrılmalıdır. Konuya ilişkin olarak Farklı yargı kararları bulunmaktadır. Türkiye Muhasebe Standartları bakımından şüpheli Ticari alacaklar için karşılık hesaplama, Tekdüzen Hesap Planı ve yargı kararlarından Bağımsız olarak “Satışların Yüzdesi (Gelir Tablosu) Yaklaşımı” ve “Alacakların Yüzdesi (Bilanço) Yaklaşımı” gibi yöntemleri içermektedir.
In according to uniform chart of accounts, doubtful trade receivables comprises notes receivable and other receivables which have not been collected on due dates; and then demanded several times with a formal written request or they are involved in a lawsuit or involved in execution. Provisions may be allocated on the liability side for doubtful receivables, in terms of their present values of the valuation day; however guaranteed part of receivables shall not be allowed as an allowance. Provisions for doubtful receivables shall be allocated in the year in which entities file suit or take the debtor to court. Different judicial decrees exist on the subject. Apart from Uniform Chart of Accounts and judicial decrees, Turkish Accounting Standards indicates estimation methods such as “Percentage of Sales (Income Statement) Approach” and “Percentage of Receivables (Balance Sheet) Approach” which shall be used as methods for recording doubtful trade receivables.