Major depresyonu olan hastaların birinci dereceden yakınlarında depresyon varlığının araştırılması, stresle başa çıkma yöntemleri, mizaç ve karakter özellikleri

Küçük Resim Yok

Tarih

2011

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Depresyon ülkemizde ve dünyada en çok görülen psikiyatrik bozukluklardan birisi olup, hem hasta hem de hastanın yanında olan ve ona bakım veren kişilerde önemli derecede işlev kayıplarına yol açmaktadır. Bu güne kadar yapılmış olan çalışmalarda genellikle depresyonu olan hastalar üzerinde mizaç, kişilik, depresyon dereceleri, bunları etkileyen faktörler araştırılmakla beraber hastaların hastalık ve tedavi sürecinde yanlarında olan ve hastalık yükünü paylaşan akraba ve yakınlarında depresyon varlığı ne yazık ki göz ardı edilmektedir. Çalışmaya Maltepe Üniversitesi Psikiyatri Anabilim dalı polikliniğinde ayaktan tedavi gören DSM-IV tanı kriterlerine göre Major Depresif Bozukluk tanısı almış olan 53 hastanın birinci dereceden akrabası (anne, baba, kardeş veya çocukları ) alınmıştır. Bu hasta yakınlarına Beck Depresyon Envanteri (BDI), Mizaç ve karakter Envanteri (TCI), Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği(SBTÖ), Belirti Tarama Listesi (SCL-90 R), TEMPS-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego ? Autoquestionnaire), verildi.Hasta yakınlarının %50,9'unda depresyon saptandı. Depresyonu olan grupta, TCI ölçeğine göre, ZK1, ZK4, ZK toplam, KY1, KY2, KY5, KY toplam, İY alt ölçeklerinde depresyonu olmayan gruba göre anlamlı farklılık saptandı. SCL 90-R ölçeğine göre, depresyonu olan grupta, fobik kaygı ve psikotisizm alt ölçekleri dışındaki alt ölçeklerde anlamlı ilişki saptandı. TEMPS-A ölçeğine göre %18,9 ile en sık görülen iki grup depresif mizaç ve anksiyöz mizaç idi. Sonuç olarak, depresyon oldukça sık karşılaşılan bir halk sağlığı problemidir ve depresyonu olan hastalar tedavi edilirken onların çoğunlukla bakım verenini oluşturan birinci dereceden yakınlarının depresyonu ve tedavisi gözden kaçmaktadır. Bu nedenle bu grubun tedavisi ve özellikleri önem taşımaktadır.
Depression, is one of the most common psychiatric disorders in general population. Depression causes important degrees of disability and burden both for the patients and the patients? care givers who are often the first-degree relatives. Studies are generally conducted about temperament, personality, severity of depression. Unfortunately the mental health status of the relatives of depressed patients who share the burden of disease are ignored. In our study, we evaluated the first-degree relatives (mother, father, siblings or children) of 53 depressed patients who were treated in the outpatient clinic of Maltepe University, Faculty of Medicine, Department of Psychiatry. The first-degree relatives of the depressed patients were evaluated with Beck Depression Inventory (BDI), Temperament and Character Inventory (TCI), Coping with Stress Questionnaire, Symptom Check List (SCL-90-R), TEMPS-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Aoutoquestionaire). 50.9 % of the relatives were diagnosed as depression.According to the TCI scale, in the group with depression, significant difference were found in the subscales of anticipatory worry (HA1), fatigue (HA4), total HA (harm avoidance) scores, and responsibility (SD1), purposeful (SD2), enlightened second nature (SD5), total SD (self-directedness) scores and cooperativeness (C). According to the SCL-90-R scale, in the group with depression, except the subscales of phobic anxiety and psychoticism, there was significant relationship with the other subscales of SCL-90-R. According to TEMPS-A scale, the most common temperaments were depressive and anxious with the ratio of 18,9 %.As a result, depression is a common public health problem. The caregivers, mostly the first degree relatives, are overlooked when treating the patients. The evaluation and treatment of the caregivers should be conducted to minimize the disability within the family.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Binbay, Z. (2011). Major depresyonu olan hastaların birinci dereceden yakınlarında depresyon varlığının araştırılması, stresle başa çıkma yöntemleri, mizaç ve karakter özellikleri / Evaluation the presence of depression in the first-degree relatives of patients diognosed with major depression,coping way of stress, temperament and character traits (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.