Sağlık çalışanlarının delici kesici aletlerle yaralanma deneyimleri ve yaralanmaya yönelik alınan önlemler

Küçük Resim Yok

Tarih

2009

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Amaç: Bu çalışmada hastane ortamında ve sağlık ocaklarında görev alan sağlık çalışanlarının delici ve kesici aletle yaralanma deneyimleri ve yaralanma durumunda aldıkları önlemler belirlenerek mesleki iş güvenliği programlarının geliştirilmesi için veri elde edilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan çalışmada Mersin ilindeki farklı sağlık bakım hizmetlerinde görev alan toplam 2112 sağlık çalışanından 956 (%45) kişi ile görüşüldü. Veriler, çalışmaya katılanlar tarafından doldurularak “Veri Toplama Formu” ile toplandı. İstatistiksel analizde sayı, yüzdelik ve ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızda yaralanma deneyiminin %79.1 oranında ve % 60.9’unun kanla bulaşmış alet ile olduğu belirlendi. En çok enjektör iğnesi ile gerçekleşen yaralanmaların sıklıkla, hasta başında, iğne ucunu kapatma, iğneyi enjektörden ayırma ve atık kutusuna atma sırasında deneyimlendiği saptandı. Yaralanma oranının ebe/hemşirelerde daha yüksek olduğu, sağlık çalışanlarının çoğunluğunun hepatit B aşısını yaptırdığı (79.5) ve yaralananların sadece %12.7’sinin yaralanmayı rapor ettiği belirlendi. Sonuç: Bu araştırmada sağlık çalışanların çoğunluğunun tam doz hepatit B aşısını yaptırdığı, yaralanma oranının yüksek, yaralanmayı rapor etme oranının ise düşük olduğu bulunmuştur. Yaralanmaların çoğunluğunun kanla bulaşmış aletle ve enjektör iğnesi ile yaşandığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar güvenli tıbbi malzemelerin sağlık bakım hizmetlerinde kullanılmasının ve sürekli eğitimin gerekliliğini göstermektedir.
Objectives: This study was planned of determining hospital and public health clinic health workers experiences with sharps/ needlestick injuries and the preventive measures they take when injuring and data obtained to developing occupational safety. Methods: In the descriptive and cross-sectional study interviews were made with 956 people (45%) out of the 2112 health workers working in various health care services in city of Mersin. The data was collected by a data collection form which was filled by the participants. Number, percentage, and chisquare test was used for statistical analysis.Results: Our study revealed that the rate of injury was 79.1%; 60.9% of those were injured by instruments contaminated by blood and the most (89.2%) had experienced needlesticks. The majority of the injuries occurred of patient bedside, recapping/removing needle from a syringe and while disposing of sharps/needles in the sharps container. The injury rate was higher in nurses/midwives; majority of health workers were vaccinated for hepatitis B (79.1%) and, only 12,7% of them reported such injury. Conclusion: In this study detected that majority of health workers were vaccinated for hepatitis B, high of injury rate and low injury reported. Most of injuries were caused by instruments contaminated by blood and the most had been experienced by syringe needle. This results show that using safer medical devices in health care services and continuous training about this issue.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Sağlık çalışanları, delici/kesici aletle ile yaralanma, evrensel önlemler, ağlık çalışanı güvenliği, Health care worker, needlestick/sharp injuries, universal precautions, safety of health worker

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim Ve Sanatı Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

2

Sayı

3

Künye

Altıok, M., Kuyurtar, F., Karaçorlu, S., Ersöz, G. ve Erdoğan, S. (2009). Sağlık çalışanlarının delici kesici aletlerle yaralanma deneyimleri ve yaralanmaya yönelik alınan önlemler / Healthcare workers experiences with sharps and needlestick injuries and precautions they took when injuring. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim Ve Sanatı Dergisi. s. 70-79.