Sade dondurmaların mikrobiyolojik incelenmesi

dc.contributor.authorÖzyaral, Oğuz
dc.contributor.authorKıyan, Pelin
dc.contributor.authorBaşkaya, Ruhtan
dc.contributor.authorKeskin, Yaşar
dc.date.accessioned2024-07-12T22:02:46Z
dc.date.available2024-07-12T22:02:46Z
dc.date.issued2007en_US
dc.description.abstractBu çalışmada İstanbul'da tüketime sunulan 55 ayrı satış noktasından alınan sade dondurma örneği mikrobiyolojik ve toksikolojik yönden incelenmiştir. Koliform bakteri ve E.coli varlığı MPN tekniği ile belirlenmiş, aerobik mezofilik bakteri ve Staphylococcus aureus taramasında damla plak tekniği, Salmonella. ve Listeria monocytogenes izolasyonu için zenginleştirme yöntemi kullanılmıştır. Dondurma örneklerinin %23,6'sının total canlı aerop bakteri, %49'nın koliform bakteri, %12,7'sinin S.aureus, %7,2'nin E.coli yönünden mikrobiyolojik kriterler tebliğine (No:2001/19) uygun olmadığı tespit edilmiştir.Dondurma örneklerinin toksikolojik analizleri sonucunda herhangi bir toksin varlığına rastlanmamıştır. Sonuç olarak, mikrobiyolojik yönden analiz edilen dondurma örneklerinin %56'sının Türk Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine uygun olmadığı ve mikrobiyolojik açıdan kalitelerinin yetersiz olduğu ve sağlığa olumsuz etkileri olabileceği saptanmıştır.en_US
dc.identifier.endpage58en_US
dc.identifier.issn0258-2171
dc.identifier.issn2458-7516
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage51en_US
dc.identifier.trdizinid80581en_US
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/80581
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12415/9190
dc.identifier.volume37en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.snmzKY04390
dc.titleSade dondurmaların mikrobiyolojik incelenmesien_US
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar