Radius Distal İntraartiküler Kırıklarında El Bileği FiksatörüYapılan Hastalar ile Açık Redüksiyon ve Plak Vida YapılanHastaların Orta Dönem Sonuçların Karşılaştırılması

Bu çalışmanın amacı, distal radius kırık cerrahi tedavisinde eksternal fiksatör ve volarplak uygulanan hastaların klinik özelliklerinin ve orta dönem sonuçlarınınkarşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Mayıs 2014-Aralık 2019 tarihleri arasında MaltepeÜniversitesi Tıp Fakültesi ortopedi kliniğinde distal radius eklem içi parçalı kırıknedeniyle eksternal fiksatör veya volar plak uygulanan olguların dosyalarının retrospektifolarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Olguların demografik verileri, kırık sınıflaması,ameliyat süresi, hastanede yatış süresi, takip süresi, gelişen komplikasyonlar, revizyonsayısı ve MAYO el bileği skoru kaydedilmiş ve uygulanan cerrahi tekniğe göre sonuçlarkarşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen 60 olgunun 32’si volar plak, 28’i eksternal fiksatörgrubundaydı. Olguların takip süre ortalaması 28.08±4.64 ay, yaş ortalaması50.20±14.69’du. Eksternal fiksasyon grubu ile karşılaştırıldığında, volar plak grubununoperasyon süresi (P<0.001) ve hastanede yatış süresi istatistiksel olarak anlamlıdüzeyde daha uzundu (P=0.002). MAYO el bileği skoru volar plak grubunun tamamındamükemmel/iyi düzeydeyken (88.94±3.13), eksternal fiksasyon grubunun %57.1’indemükemmel/iyi düzeydeydi (80.43±6,12). Volar plak uygulanan olguların MAYO el bileğiskoru istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha iyi seviyedeydi (P<0.001).Sonuç: Distal intraartiküler radius kırıklarında eksternal fiksasyon ile karşılaştırıldığında,volar plak ile internal fiksasyon yaklaşımında cerrahi operasyon süresi ve hastanedekalış süresi daha uzun olsa da orta dönem takip sonuçları daha başarılıydı.

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi