SOYAÇ'ın başardıkları üzerine

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Eylül 2023

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

T.C.Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

"Birey-toplum-kurum" öğelerinin birlikte varoluşu dikkate alınmadığında insan dünyasında herhangi bir değişimin, ya da daha doğru bir anlatımla iyileşmenin yaratılması mümkün değildir. Bu gerçeğin çok iyi bir biçimde farkında olan SOY AÇ, kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği tüm çalışmalarında birey-toplum-kurum ilişkisini her zaman gündeminde tutmuştur. İşte bu ilkeli tutumu öncelikli olarak benimseyen SOYAÇ yaptığı çalışmalarla, "toplum temelli", "toplum tabanlı duyarlılığın" ne denli önemli olduğunu her zaman paydaşlarına hissettirmiştir. SOYAÇ'ın en önemli özelliklerinden biri, ortaya çıkan sorunların temellerine inmesi ve sorunların sadece çözüm yollarına ulaşmayı amaçlamaması, çok daha incelikli ve öncelikli olarak, sorunların temelinde neyin/nelerin olduğunu anlamaya yönelmesidir; bu, gerçekten de SOYAÇ'ın başarısının kaynağında yer alan en temel özelliklerden biridir. Çocukların karşılaştıkları ya da içine sürüklendikleri sorunlu durumların kökeninde, "okul terki sorununun" bulunduğunun keşfedilmesi bu bağlamda son derece önemlidir. Çocuklar, kurumsal eğitim alma, öğrenim görme çağında kesinlikle "okulda" olmalıdırlar. İşte, sorunlara kısa erindi çözüm yolları bulmadan çok önce sorunun kaynağına inmek SOYAÇ'ın en temel çalışma ilkesi olmuş, "okul terkinin" sorunun kaynağı olduğu çok iyi bir biçimde görülmüş ve bu yolda, bu doğrultuda son derece verimli çalışmalar yapılmıştır. Söz konusu verimliliği sağlayan da temelde "kişi-toplum-kurum" iş birliğidir. Hepimizin bildiği gibi, SOY AÇ bir yandan, yıllar boyu "üniversite-yerel yönetim-kamu kurumu-okul-sivil toplum kuruluşu" iş birliğini hayata geçirmenin en iyi örneklerinden birini vermiştir. Maltepe Üniversitesi ve Üniversitenin kurucu vakfı olan İstanbul Marmara Eğitim Vakfıyla (İMEV) birlikte devlet kuramlarıyla, farklı yerel yönetimlerle, okullarla yapılan iş birliklerini öncelemek SOYAÇ'ın bir diğer temel özelliğidir. SOYAÇ öte yandan bilimler arası iş birliğini de hayata geçirmede büyük başarı elde etmiştir. Başka bir deyişle, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Psikoloji, Sosyal Hizmet, Felsefe, özellikle Çocuklar için Felsefe ya da Çocuklarla Felsefe ve Sanat Programları arasındaki iş birliğini her zaman gündeminde tutmuştur ve bu alanların temsilcileriyle verimli, anlamlı, sürdürülebilirliği dikkate alan çalışmalar yapmıştır. Burada çok kısa bir biçimde özetlenen bu çalışmalara "üniversite" kavramı açısından da bakılacak olursa, "bütünlük" anlamına gelen üniversitenin (universitas) SOYAÇ örneğinde hoca-öğrenci iş birliğinde, birlikte çalışmasında, bu amaca yetkin bir biçimde ulaştığı da ileri sürülebilir. Gerçekten de üniversiteler akademik birimlerin toplamı olan kurumlar olarak fakülteleriyle, yüksekokullarıyla, uygulama ve araştırma merkezleriyle, öğrencisiyle, akademisyeniyle, tüm insan kaynağıyla bir bütündür. Maltepe Üniversitesi SOYAÇ örneğinde bu bütünlüğü sağlamıştır.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Birey-Toplum-Kurum, Toplum Tabanı, Duyarlılık, Çocuk, Okul, Bütünlük

Kaynak

Kolektif iyileşme olmadan bireysel iyileşme mümkün mü? Sosyokültürel yaklaşımla travma bilgisine dayalı toplum temelli çalışmalar, SOYAÇ 14. yıl belgesel özel gösterimi ve sempozyumu özet bildiri kitabı (10 Ekim 2023)

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Çotuksöken, Betül .(2023). SOYAÇ'ın başardıkları üzerine, SOYAÇ (Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi), T.C. Maltepe Üniversitesi, s.5-6.