Workplace-related violence towards nurses and legislative changes in Croatia

Küçük Resim Yok

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Introduction: Violence is interpreted as a social phenomenon in very different ways, and because of that, there are various theoretical understandings and congruent definitions. Violence is the deliberate use of physical strength or action towards oneself, another person, group of people or the entire community. In itself, violence is a complex phenomenon and can be seen as a condition that is expressed as an urge and then as anger, hostility and assault on a person. Discussion: Violence against nurses is higher than any other medical professionals. Recent studies conducted in Croatia show that every 4th or 5th employee has experienced one form of hostile workplace behaviour. Nurses most often experience disparagement, negative attitude towards their work and contestation of advancement in the profession. Violence is mostly perpetrated by the patient. Furthermore, there are a lot of consequences of mental and physical abuse. Those consequences can be seen on a physical, social, emotional level and also there are some changes in behaviour. Because of that, nurses develop certain disorders such as frequent headaches, vertigo, mood swings, anxiety, social isolation, passivity etc. Consequently, new legislation came into force in the Republic of Croatia on 5th January 2019 that treats an attack on medical personnel as an attack on officials and can result in imprisonment from 6 months up to 5 years. Conclusion: Nurses are exposed to a particular type of violence on a daily basis, and each form of violence leaves various consequences on the nurse. In order to reduce the number of violence that nurses are exposed to, changes in the legislature are necessary, i.e. to impose penalties on individuals who in any way endangers health care professionals and to encourage medical staff to report any form of violence to which they have been exposed to. Furthermore, security guards and video surveillance in hospitals and other workplaces have shown to be necessary, in order to provide prompt response and deescalation, as well as to possibly deter potential aggressive individuals.
Giriş: Şiddet, sosyal bir fenomen olarak çok farklı şekillerde yorumlanmaktadır ve bu nedenle çeşitli teorik anlayışlar ve uyumlu tanımları mevcuttur. Şiddet, kendisine, başka bir kişiye, bir grup insana veya tüm topluma yönelik fiziksel gücün veya eylemin kasıtlı olarak kullanılmasıdır. Kendi içinde şiddet karmaşık bir olgudur ve bir dürtü ve sonra da öfke, düşmanlık ve kişiye saldırı olarak ifade edilen bir durum olarak görülebilmektedir. Tartışma: Hemşirelere yönelik şiddet diğer tüm sağlık çalışanlarından daha yüksek bir durumdur. Hırvatistan’da yapılan son çalışmalar, her 4 veya 5. çalışanın bir çeşit düşmanca işyeri davranışı yaşadığını göstermektedir. Hemşireler çoğu zaman aşağılanma, çalışmalarına karşı olumsuz tutum ve meslekte ilerleme yarışı yaşamaktadırlar. Şiddet çoğunlukla hasta tarafından sürdürülmektedir. Ayrıca, zihinsel ve fiziksel istismarın birçok sonucu vardır. Bu sonuçlar fiziksel, sosyal, duygusal düzeyde görülebilir ve ayrıca davranışta bazı değişiklikler oluşturabilir. Bu nedenle hemşirelerde aşağıdaki gibi bazı durumlar gelişebilmektedir: sık baş ağrısı, baş dönmesi, ruh hali değişimleri, anksiyete, sosyal izolasyon, pasiflik vb. Sonuç olarak, 5 Ocak 2019’da Hırvatistan Cumhuriyeti’nde sağlık personeline saldırı düzenleyen yeni bir yasama organı yürürlüğe girdi. Yetkililere saldırı 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabilir. Sonuç: Hemşireler her gün belirli bir şiddet türüne maruz kalmaktadır ve her şiddet biçimi hemşire üzerinde çeşitli sonuçlar doğurmaktadır. Hemşirelerin maruz kaldığı şiddetin sayısını azaltmak için, sağlık profesyonellerini herhangi bir şekilde tehlikeye atan bireylere ceza uygulamak ve sağlık personelini maruz kaldıkları herhangi bir şiddet türünü bildirmeye teşvik etmek için yasama organında değişiklik yapılması gereklidir. Ayrıca, hastanelerde ve diğer işyerlerinde güvenlik görevlilerinin ve video gözetiminin, acil müdahale ve kötüleşmeyi sağlamak ve potansiyel olarak agresif bireyleri caydırmak için gerekli olduğu gösterilmiştir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

violence, nurse, health consequences, law, Croatia, şiddet, hemşire, sağlık sonuçları, hukuk, Hırvatistan

Kaynak

International Faculty of Nursing Student Congress 2020

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Kreši?, S. (2020). Workplace-related violence towards nurses and legislative changes in Croatia / Hemşireye yönelik işyerinde şiddet ve Hırvatistan’da mevzuat değişikliği. International Faculty of Nursing Student Congress 2020, Maltepe Üniversitesi. s. 55-56.