Significance of palliative care in patients with cardiovascular diseases and the key role of the nurse

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

SUMMARY: Palliative care aims to achieve the best possible quality of life for patients and their families by focusing on reducing and preventing suffering. Palliative medicine uses a multidisciplinary approach, which allows palliative care teams to meet the patient’s needs. Nurses play a key role in the use of palliative care, by possessing the necessary competencies and professional skills. Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality and disability worldwide. The data shows that in Bulgaria every 2 out of 3 people die from cardiovascular diseases. GOAL: The aim of this report is to highlight the importance of palliative care in patients with cardiovascular diseases and the role of the nurse in improving the quality of life. Material and methods: A documentary method has been used to identify the need for palliative care in patients with cardiovascular disease. A study has been conducted based on the WHO database, regarding the access to palliative care, as well as a prognosis on cardiovascular-related mortality for the period of 2015-2030. RESULTS AND DISCUSSION: Palliative care places emphasis on relieving pain and other symptoms, integrating the mental, spiritual and social aspects of care. The results of the analyses show that approximately 40 million people each year need palliative care, only 14% receive them, and 83% of the world’s population has no access to painkillers. Of these 40 million, 39% have cardiovascular diseases. In Bulgaria, more than 62-65% of mortality is cardiovascularrelated and cancers. A significant portion of these patients needs palliative care. The nurse has a place in this process when monitoring the patient’s condition, including assessing the pain and other symptoms. CONCLUSIONS: The global need for palliative care will continue to grow as a result of the increase in non-infectious diseases and the aging population. Early palliative care reduces the risk of complications and the need for frequent hospitalizations. It is necessary to overcome a number of barriers to not only administer palliative care in the provided health facilities but also in the patient’s home in order to improve the quality of life of those in need.
ÖZET: Palyatif bakım acı çekmeyi önlemek ve azaltmaya odaklanarak hastalar ve aileleri için en iyi yaşam kalitesine erişmeyi amaçlamaktadır. Palyatif tıp multidisipliner yaklaşım kullanır ve bu yaklaşım palyatif bakım yapanların hastanın ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar. Hemşireler sahip oldukları becerileri ve donanımları ile palyatif bakımda anahtar rol oynarlar. Kardiyovasküler hastalıklar mortalite ve morbidite açısından dünyada önde gelen nedenler arasındadır. Verilere göre Bulgaristan’da her 3 insandan 2si kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle ölmektedir. AMAÇ: Bu raporun amacı kardiyovasküler hastalığı olan hastaların hayat kalitesini artırmak için palyatif bakımın önemini ve bunda hemşirenin anahtar rolünün önemini vurgalamaktır. Araç ve yöntem: Kardiyovasküler hastalığı olan hastaların palyatif bakım ihtiyacını belirlemek için dökümente edilmiş bir yöntem kullanıldı. Paltayif bakıma erişim ve kardiyovasküler hastalıklarla ilgili mortalitenin 2015-2030 yılları arasındaki prognozu ile ilgili çalışma WHO veritabanına dayanarak yürütüldü. SONUÇLAR VE TARTIŞMA: Palyatif bakım acıyı ve öteki semptomları dindirmek, mental, ruhsal ve sosyal açılardan bakım üzerine vurgu yapmaktadır. Analizlerin sonucuna göre her yıl yaklaşık 40 milyon kişi palyatif bakım ihtiyacı duyuyor, sadece %14ü bakım alabiliyor ve dünyanın %83ünün ağrı kesicilere erişimi yok. Bu 40 milyonun %39unun kardiyovasküler hastalığı var. Bulgaristan’da mortalitenin %65ten fazlası kardiyovasküler hastalıklar ve kanserlerden kaynaklanıyor. Bu hastaların büyük bir kısmı palyatif bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte hastanın durumunu monitörize etme, ağrıyı ve öteki semptomları değerlendirmede hemşirenin rolu vardır. SONUÇ: Dünyada palyatif bakım ihtiyacı artan enfeksiyöz olmayan hastalıklar ve yaşlanan toplum nedeniyle artmaya devam edecektir. Erken palyatif bakım komplikasyon riskini ve hastaneye yatış sıklığını azaltır. İhtiyacı olanların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sadece sağlık kuruluşları tarafından palyatif bakımın uygulanması için değil, aynı zamanda hastanın evinde de uygulanması için birtakım engellerin aşılması gerekmektedir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Palliative care, Cardiovascular diseases, Patients, Nurses, Palyatif bakım, Kardiyovasküler hastalıklar, Hastalar, Hemşireler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Ilieva, J. , Ilieva, V. Georgieva, Y. (2019). Significance of palliative care in patients with cardiovascular diseases and the key role of the nurse / Kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda palyatif bakımın önemi ve hemşirenin anahtar rolü. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.