Su, inanç ve kutsal mekânlar: su alanları ve mekânsal kesişmeler

Küçük Resim Yok

Tarih

2012

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Su alanları, nehirler, göller, denizler gibi doğal; havuzlar, çeşmeler gibi insan müdahalesine uğramış durgun ya da akar halde bulunan yapay tüm su kaynaklarını, içlerindeki ve çevrelerindekileri canlıları ve mekânı kapsamaktadır. Küçük su birikintileri, yağmur, kar, sel, taşkın ve tufan ile bu liste genişletilebilir. Bu alanlar, mekânsal niteliklerini insan müdahalesiyle kazandıkları, toplum tarafından kullanıldıkları ve anlamlandırıldıkları için aynı zamanda toplumsaldır. Su kütlelerinin bazıları bizzat kutsal kabul edilmiş, yanlarına veya yakınlarına kutsal mekânlar inşa edilerek ya da kutsal mekânlara yapay su alanları eklenerek de kutsal alanlar haline getirilmiştir. Bu kutsal su alanları, su ve mekânı inanç bağlamında bir araya getiren kutsal mekânlardır. Bu makale, farklı kültürlerden karşılaştırmalı örneklerle suya atfedilen kutsallık olgusu bağlamında, suya dair inançların üretildiği su mekânları üzerinden, su ve kutsal mekân arasındaki ilişkiyi incelemektedir. İnancın sürdürülmesinde ve yaşanmasında önemli bir yere sahip olan mit ve ritüel örnekleri, arkeolojik ve tarihsel veriler, kutsal mekân ve su ilişkisini anlamada kullanılmaktadır.
Water places contain stagnant or running natural water resources like rivers, lakes and seas in addition artificial water resources like pools and fountains intervened by people with the all living creatures and space in or around them. This list can be expanded by other waters like puddle, rain, snow and flood. These water places are social because they are used and meant by society. Some waters are accepted as holy itself or became holy by the construction of holy places on the shores of them. But also artificial waters near or around the holy places are also sanctified. These holy waters are holy places combine water and place in the context of belief. This article examines the relationship between water spaces and holy places by giving cross cultural examples about holiness of waters in different cultures. Myths, rituals, archeological and historical data about water beliefs are used in this examination.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Su, Kutsal Mekân, Nehirler, Göller, Çeşmeler, Water, Holy Places, Rivers, Lakes, Fountains

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

1+2

Künye

Nahya, Z. N. (2012). Su, inanç ve kutsal mekânlar: su alanları ve mekânsal kesişmeler / Water, belief and holy places: water spaces and spatial intersections. Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi, Maltepe Üniversitesi. (1+2), s. 146-166.