Evidence-based individualized care practices

Küçük Resim Yok

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

AIM AND INTRODUCTION: The presented work has been compiled to explore the definition of individualized care concept and evidence-based practices and to raise awareness about the issue. Nursing, who the individual considered a whole with all dimensions, aims to ensure the wellbeing of the individual family and society, to preserve health, to prevent disease, to improve the condition of illness, aims to teach and facilitate ways of coping. The discipline that adopts care as a professional obligation is nursing. When nursing takes care as a professional obligation, care becomes more special. Care, when an individual’s health protection, development, and deviation from health, for purpose of improvement is a series of belief, values, attitudes, behaviors, and actions. In the case of health, disease, and needs, individual differences cannot be excluded and require individualized nursing care. METHODOLOGY: National and international articles were scanned using individualized care and nursing keywords. DISCUSSION AND CONCLUSION: In 1960, individualized care comes up in nursing literature. Individualized care is a type of nursing care that takes into accounts the individual characteristics and preferences of patients and encourages the consideration of the patient’s ideas in decisionmaking. Patients think that their individuality is truly recognized and taken into account as long as individual care is applied in a consistent care relationship. As a result, patients have a successful recovery in rehabilitation and their satisfaction levels increase as well. An international study conducted in 11 countries reported that 96% of nurses spend more time with individual patients, that is, individual recognition facilitates individualization and has a significant positive impact on the patient. Can (2013) emphasizes that individualized care perceptions are also positively affected as the perceptions of the professional values of nurses increase. Also, Özdemir (2015) emphasizes that nurses with high empathic tendencies are positively affected by individualized care perceptions. Firstly, nurses and nursing students must learn about the patient as a unique individual for individual care to be used. Then nursing interventions can plan and implement according to the patient’s specific requirements, needs, and abilities. In conclusion, the implementation of individualized care can be realized by the nurses giving importance to the personal preferences of the patients, seeing the individual as unique and sole, and providing individualized care in nursing education.
AMAÇ VE GIRIŞ: Sunulan çalışma bireyselleştirilmiş bakım kavramının tanımını ve kanıt temelli uygulamaları irdelemek ve konu hakkında farkındalığı arttırabilmek için derlenmiştir. Bireyin bütün boyutları ile bir bütün olarak değerlendirdiği hemşirelik, birey aile ve toplumun esenliğini sağlamayı, sağlığı korumayı, hastalığı önlemeyi, hastalık durumunda iyileştirmeyi, başa çıkma yollarını öğretme ve kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bakımı mesleki bir yükümlülük olarak benimseyen disiplin hemşireliktir. Hemşireliğin, bakımı bir mesleki yükümlülük olarak üstlenmesi ile bakım daha özel bir nitelik kazanmaktadır. Bakım verme, bireyin sağlığını koruma, geliştirme ve sağlıktan sapma durumlarında iyileştirme amacına yönelik ‘yardım’ işlevlerinde yer alan inanç, değer, tutum, davranış ve eylemler dizisidir. Sağlık, hastalık ve ihtiyaçlar söz konusu olduğunda bireysel farklılıklar göz ardı edilemez ve bireyselleştirilmiş hemşirelik bakımını gerekli kılmaktadır. METOT: Bireyselleştirilmiş bakım ve hemşirelik anahtar kelimeleri kullanılarak yerli ve yabancı kaynaklar taranmıştır. TARTIŞMA VE SONUÇ: 1960 yılında hemşirelik literatüründe kişiselleştirilmiş bakım gündeme geldi. Bireyselleştirilmiş bakım hasta bireylerin bireysel özelliklerini, tercihlerini göz önüne alan ve karar almada hastanın fikirlerinin dikkate alınmasını teşvik eden hemşirelik bakımının bir türüdür. Hastalar, bireysel bakımın tutarlı bir bakım ilişkisi içerisinde uygulandığı sürece bireyselliklerinin gerçekten tanındığını ve dikkate alındığını düşünür. Bunun sonucunda hastalar rehabilitasyonda başarılı bir iyileşme gösterdikleri gibi memnuniyet düzeyleri de yükselir. 11 ülkede gerçekleşen uluslararası bir çalışma hemşirelerin %96 sının bireysel anlamda hastalarla daha fazla zaman geçirmenin, yani bireyi tanımanın, bireyselleştirmeyi kolaylaştırdığını ve hasta üzerinde pozitif yönde önemli bir etkisi olduğunu bildirmiştir. Can (2013) hemşirelerin mesleki değer algıları arttıkça bireyselleştirilmiş bakım algıları da pozitif yönde etkilendiğini vurgulamıştır. Ayrıca, Özdemir (2015) yüksek empatik eğilimlere sahip hemşirelerin bireyselleştirilmiş bakım algılarının olumlu yönde etkilediğini vurgulamaktadır. Bireyselleştirilmiş bakımın uygulanabilmesi için hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin önce hastayı eşsiz bir birey olarak öğrenmeleri gerekmektedir, daha sonra hemşirelik müdahalelerini hastanın özel isteklerine, gereksinimlerine ve yeteneklerine göre planlayabilir ve uygulayabilir. Sonuç olarak, bireyselleştirilmiş bakımın uygulanması, hemşirelelerin hastaların kişisel tercihlerine önem vermesi, bireyi biricik ve yegane olarak görmesiyle ve hemşirelik eğitiminde bireyselleştirilmiş bakıma yer verilerek farkındalık oluşturulmasıyla gerçekleşebilir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Demirel, N. , Turan, N. (2019). Evidence-based individualized care practices / Kanıta dayalı bireyselleştirilmiş bakım uygulamaları. Maltepe Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kongresi.