Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç : Rejyonel anestezi ile sezaryen doğum yapan hastaların kullanılan uterotonik açısından (karbetosin, oksitosin) retrospektif olarak karşılaştırılması Gereç ve Yöntem : Ocak 2016 – Nisan 2017 tarihleri arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde rejyonel anestezi ile sezaryen doğum yapan hastalar tarandı ve bilgileri veri formuna işlendi. Bulgular : Uterotonik olarak kullanılan karbetosin ve oksitosin kıyaslandıklarında karbetosinin; hemoglobin düşüşü, platelet düşüşü, tahmini kan kaybı ve diürez üzerine etkileri bakımından oksitosine göre daha avantajlı olduğu saptandı.
Objective : Retrospective comparison of the uterotonic agents (carbetosine, oxytocin) used in cesarean deliveries with regional anesthesia Materials and Methods : Patients who had cesarean section by regional anesthesia at Maltepe University Hospital between January 2016 and April 2017 were examined and recorded to the data form. Results : As uterotonics we compared carbetocin and oxytocin and we found that carbetosin has better effects according to hemoglobin decline, platelets decline, estimated blood loss and diuresis.

Karbetosin, Oksitosin, Postpartum kanama, Carbetocin, Oxytocin, Postpartum hemorrhage

Gürsoy, A. (2017). Rejyonel anestezi ile sezaryen operasyonu olan hastalarda karbetosin ve oksitosinin etkinliğinin ve yan etki profilinin karşılaştırılması / Comparison of the effectiveness and the side effect profile of carbetosin and oxytocin in cesarean secti·ons with regional anesthesia. (Yayımlanmamış Tıpta Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.