27 Mayıs döneminde iktidar ve yerel basın ilişkileri: Demokrat Türkiye Gazetesi (Şanlıurfa İçin Hizmet Gazetesi)

CC0 1.0 Universal

Bu çalışma iktidar ve yerel basın ilişkilerini 27 Mayıs döneminde Şanlıurfa ilinde yayın yapan Demokrat Türkiye (Şanlıurfa İçin Hizmet) Gazetesi örneği üzerinden tartışır. Kuruluşundan bir yıl sonra 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesiyle karşılaşan Demokrat Türkiye (Şanlıurfa İçin Hizmet) Gazetesi'nin müdahaleyi bir yerel basın örneği olarak nasıl karşıladığı ve nasıl etkilendiği bu çalışmanın temel sorusunu oluşturur. Yöntemsel olarak çalışma gazetenin sahibi Ömer Okutan ile yapılan görüşmelere ve askeri iktidarın ülkenin idaresini Demokrat Türkiye Partisi hükümetinden aldığı 27 Mayıs 1960 tarihten itibaren bir yıllık gazete arşivinde yayınlanan haberlerin söylem analizine dayanır. Yapılan literatür araştırmasında 27 Mayıs döneminin yerel basına olan etkileri üzerine herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışma basın iktidar ilişkilerini bir yerel gazete örneği üzerinden tartışarak bu konuda bir açığı kapayabilecek olması ve yeni çalışmalara kaynaklık edebilmesi bakımından önem taşımaktadır. Çalışma yaygın basın düzeyinde liberal yönüyle ön plana çıkan 27 Mayıs döneminin yerel basın düzeyinde otoriter yönünün baskın olduğunu tartışır. Sonuçta bu dönemde haber dilinde temkinli bir yaklaşımın izlendiği, gazetenin içeriğinin değişerek iktidarın yayın organı haline geldiği ve yerel basının yerel işlevinin zayıfladığı görülmüştür.
This study discusses the relationship of the ruling power and local press through the example of the daily Demokrat Türkiye (Şanlıurfa İçin Hizmet) Gazetesi during 27 May Period. Founded on 5 February 1959 with the name of Demokrat Türkiye (Democra tic Turkey) and published non stop since then, Şanlıurfa İçin Hizmet Gazetesi is Şanlıurfa’s oldest daily in this respect. How the daily Demokrat Türkiye (Şanlıurfa İçin Hizmet) Gazetesi facing the 27 May military coup one year after its start reacted against the coup as an example of local pres and how it was influenced hold the main question of this study.It is based on the interviews with the owner of the daily, Ömer Okutan, and the discourse analysis of the newspaper news of the period in the framework of authority media theories. This study claims that the period of 27 May in spite of having liberal characteristics in the scale of general press was dominantly authoritarian in the scale of local press.

Local Press, May 27th Military Period, Demokrat Türkiye (Şanlıurfa İçin Hizmet) Newpaper, the relationships of press-ruling power, Yerel Basın, 27 Mayıs Askeri Dönemi, Demokrat Türkiye (Şanlıurfa İçin Hizmet) Gazetesi, Basın-İktidar İlişkileri

Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi

Okutan Akalın, E . (2019). 27 Mayıs Döneminde İktidar ve Yerel Basın İlişkileri: Demokrat Türkiye Gazetesi (Şanlıurfa İçin Hizmet Gazetesi) / Relations between ruling and local press during the period of May 27th: Demokrat Türkiye Newspaper (Şanlıurfa İçin Hizmet Newspaper). Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 6 (1), 62-86. Retrieved from http://dergipark.org.tr/iled/issue/47108/592534