Gastrointestinal semptomları olmayan diyabetik hastalarda gastroözofageal reflü sıklığının araştırılması

Küçük Resim Yok

Tarih

2012

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Diyabetes mellitus (DM) ülkemizde ve dünyada çok yaygın görülen kronik bir hastalıktır. DM hastalarında gastrointestinal (Gİ) problemler sık görülmektedir ve asemptomatik olabilmeleri nedeniyle birçok hastanın tanı ve tedavileri gecikebilmektedir. DM'lu hastalarda, Gİ semptomların altta yatan mekanizmaları çok iyi tanımlanmamış olmakla birlikte, periferik nöropati ile yakından ilişkili olabileceğini düşündüren bulgular mevcuttur.DM hastalarında Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH) ile ilişkili semptomlar da sık olarak görülmektedir, ancak bu hastalarda GÖRH'nın nöropati ile ilişkisi açık bir şekilde ortaya konulamamıştır. Ayrıca hastaların önemli bir bölümünde GÖRH asemptomatik olarak seyredebilmektedir. Biz bu çalışmada, DM'lu hastalarda asemptomatik GÖRH'nın sıklığını araştırmayı planladık.İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji polikliniklerine çeşitli nedenlerle müracaat eden ve DM tanısı olup, GÖRH semptomu olmayan hastalara, dispepsi anketi uygulandı. GÖRH semptomları olmayan ve dispepsi saptanmayan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların açlık kan glukoz ve HbA1c değerleri belirlendi ve vücut kitle indeksleri (VKİ) hesaplandı. Ardından önce özofageal manometre, sonrasında da 24 saatlik ambulatuvar pH metre uygulandı.Çalışma bulguları incelendiğinde, GÖRH semptomları olmayan DM hastalarında ambulatuvar pH metre uygulaması ile GÖRH sıklığı %40 olarak saptanmıştır (8/20hasta). Reflü saptanan ve saptanmayan DM hastaları, yaş, cinsiyet, VKİ'leri, HbA1c ve açlık kan şekeri değerlerine göre karşılaştırıldıklarında aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.Bulgularımız, ülkemizde genel populasyondaki reflü sıklığı ile karşılaştırıldığında, GÖRH açısından asemptomatik olan DM hastalarında GÖRH sıklığının anlamlı olarak daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır (p<0,05). Bu çalışma, DM'lu hastalarda semptomlar görülmese dahi, olguların % 40'ında GÖRH saptandığını ortaya koymaktadır.Çalışma bulgularına dayanarak, DM'lu hasta grubunda Gİ semptomların ve komplikasyonların sık olarak görüldüğü, semptomlar olmasa bile ciddi reflü ile seyreden GÖRH'nın bulunabileceği ve bu hasta grubunda GÖRH komplikasyonları açısından daha dikkatli olunması gerektiği söylenebilir.Bu yaklaşım ile DM hastalarında diyet, yaşam tarzı modifikasyonları ve uygun farmakolojik tedavi ile GÖRH semptomları olmasa bile, hem yaşam kalitesinin düzeltilmesinin hem de GÖRH ile ilişkili komplikasyonların önlenmesinin mümkün olabileceği kanaatindeyiz.
Diabetes melitus (DM) is a commonly seen chronic disease in our country and in the world. Gastrointestinal (GI) problems in DM patients are frequently seen and because they could be asymptomatic, the diagnosis and treatment of many patients could be delayed. Despite inadequate definition of underlying mechanisms of GI symptoms in patients with DM, there are findings suggesting their close relationship with peripheral neuropathy.Gastroesophageal reflux disease (GERD) - related symptoms are common in DM patients, but the relationship of GERD and neuropathy has not been demonstrated clearly in these patients. Furthermore, GERD could have an asymptomatic course in an important portion of the patients. In this study, we aimed to evaluate the frequency of asymptomatic GERD in patients with DM.A dyspepsia questionnaire was given to patients with the diagnosis of DM and without GERD-related symptoms, who were seen in the outpatient clinics of departments of Internal Medicine and Gastroenterology. Patients who do not have any GERD symptoms and dyspepsia were included in the study. Fasting glucose levels and HbA1c values were determined and body mass indexes (BMI) were calculated. Then, esophageal manometry was performed followed by 24-hour ambulatory pH meter testing.When the results were evaluated, GERD was found in 40% (8/20 patients) of DM patients without GERD symptoms using 24-hour ambulatory pH meter testing. When DM patients with and without GERD were compared according to age, sex, BMI, HbA1c values and fasting blood glucose levels, there were no statistically significant differences between these patients.Our results demonstrate that GERD frequency was significantly higher in DM patients without GERD-related symptoms when compared to the frequency of reflux observed in the general population in our country (p<0,05).The results of this study suggest that GERD is seen in 40% of cases in DM patients even if there are no symptoms. Depending on the results of the study, it could be stated that GI symptoms and complications are seen frequently in DM patients, that GERD with severe reflux can be seen even if there are no symptoms and that more caution should be taken for GERD complications in this group of patients.We believe that with this approach, diet, life style modifications and appropriate pharmacologic treatment in DM patients, even with no GERD-related symptoms, could provide a better quality of life and could prevent GERD-related complications.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Mutlu, N. (2012). Gastrointestinal semptomları olmayan diyabetik hastalarda gastroözofageal reflü sıklığının araştırılması / Evaluation of gastroesophageal refux disease in diabetic patients without gastrointestinal symptoms (Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi). Maltepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İstanbul.