Yazar "Oltulu, Melda" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Yayın Endoscopy training of surgical residents: results of an university hospital(Aves, 2009) Manukyan, Manuk Norayık; Severge, Utku; Kapakli, Mahmut Sertan; Deveci, Uğur; Oltulu, Melda; Kebudi, AbutPurpose: The aim of this study is to evaluate the efficacy of endoscopy training at an university hospital surgery clinic and to find an answer to the question; when and how surgical endoscopy training should be. Materials and Methods: At the surgery clinic of our university gastrointestinal endoscopies were performed by residents under supervision and the success rates, complications and duration were recorded. An endoscopy was accepted to be succesfull if the caecum or duodenum was entubated. Results: When the residents files were examined the success rate for the first 50 gastroscopies was 58%. With an increasing experience the time of the procedure and the success rates increased. For an 100% success rate an experience of 100 gastroscopies was enough. Altough colonoscopy success rate also increased by experience, even after performing 200 colonoscopies still caecum entubation rate was not sufficient. Conclusion: Our study showes that colonoscopy is a harder procedure compared with gastroscopy and should be performed under supervision. In our country the courses designed by The Turkish Society of Surgery is a good choice to learn endoscopy for residents. But stil endoscopy training should spread along the 5 years of residency and maybe endoscopy rotation should be mandatory every year.Yayın Genel cerrahi asistanlarının endoskopi eğitimi: Bir üniversite hastanesi sonuçları(2009) Severge, Utku; Kebudi, Abut; Deveci, Uğur; Kapaklı, Mahmut Sertan; Manukyan, Manuk Norayık; Oltulu, MeldaAmaç: Bu çalışmanın amacı bir üniversite hastanesi genel cerrahi anabilim dalında ikinci yıl araştırma görevlilerine başlanan endoskopi eğitiminin sonuçlarını değerlendirmek. Bu bulgular eşliğinde cerrahların endoskopi eğitimlerinin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğini tartışmaktır.Hastalar ve Yöntem: Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında gastrointestinal endoskopide tecrübeli bir uzman eşliğinde asistanlar tarafından videoendoskop kullanılarak yapılan tanısal amaçlı üst ve alt gastrointestinal sistem endoskopisi kayıtları tutuldu. Üst gastrointestinal endoskopisinin başarılı kabul edilmesi için duodenuma ulaşılması, kolonoskopide ise çekumun görüntülenmesi şart olarak kabul edildi. İşlem süreleri ve komplikasyon oranları kaydedildi.Bulgular: Üst gastrointestinal endoskopisi yapılan hastaların kayıtları incelendiği zaman eğitim alan kişinin ilk 50 hastada duodenuma ulaşma oranı %58 olarak bulundu. İşlem sayısı arttıkça başarı oranının yükseldiği ve işlem süresinin kısaldığı 100 hastalık bir tecrübenin %100'lük bir başarı oranı için yeterli olduğu görüldü. Kolonsokopi yapılan hastaların kayıtları incelendiği zaman ilk, ikinci ve üçüncü 50 hasta arasında işlem süresinin anlamlı olarak kısaldığı ve başarı oranının arttığı görüldü. Ancak 200 hasta sonrası dahi çekum entubasyon yüzdesi istenilen orana ulaşamadı.Sonuç: Alt gastrointestinal endoskopinin, üst endoskopiye kıyasla daha zor ve uzun bir işlem olduğu ve zorluk derecesi yüksek işlemlerin daha tecrübeli bir endoskopist eşliğinde yapılmasının daha doğru olacağı görüldü. Ülkemiz şartlarında mevcut uzmanların Türk Cerrahi Derneği tarafından düzenlenen kurslarda eğitim alması iyi bir çözüm olmakla beraber bu kurslarda alınacak eğitimin uzmanlık öğrenciliği döneminde 5 yıla yayılarak alınacak bir eğitime kıyasla yetersiz olacağı görüldü. Kanımızca endoskopi eğitiminin uzmanlık öğrencileri için her yıl tekrarlanacak mecburi bir rotasyon haline getirilmesi ve gerekli olduğu hallerde bu rotasyonların gelişmiş merkezlerde yapılması daha doğru olacaktır.Yayın Perkütan endoskopik gastrostomi deneyimimiz: morbidite ve mortalite oranları. Vücut kitle indeksinin işlem üzerine etkisi(Maltepe Üniversitesi, 2011) Manukyan, Manuk Norayık; Deveci, Uğur; Kebudi, Abut; Severge, Utku; Kapaklı, Sertan; Oltulu, Melda; Deveci, UğurAmaç: Çalışmamızın amacı oral yoldan beslenemeyen ancak gastrointestinal sistem fonksiyonları normal olan hastalarda perkütan endoskopik gastrostomi açılması işleminin mortalite ve morbiditesini ortaya koymak ve hastaların vücut kitle indeksi ile işlem süresi ve komplikasyon oranları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntemler: Kliniğimizde midazolam ile sağlanan sedasyon sonrası lokal anestezi ile cilt uyuşturularak çekme metodu ile perkütan endoskopik gastrostomi açılan 24 hastanın işlem kayıtları ve şu anki sağlık durumları incelendi. Komplikasyon oranları belirlendi. Bulgular: Perkütan endoskopik gastrostomi açılan 24 hastada işleme bağlı mortalite gelişmedi. Hastaların vücut kitle indeksi ortalama 18.96±3.85 kg/m2 olarak hesaplandı. İşlem süresi ortalama 750±130 sn bulundu. Hastaların 15'inin malnutrisyon sınırı olarak belirlenen 18.5kg/m2 lik vücut kitle indeksi değerinin altında olduğu ancak bu gurup ile beslenme problemi olmayan 9 hasta arasında işlem süresi açısından anlamlı farklılık olmadığı saptandı. İşlem sonrası bir hastada giriş yerinde enfeksiyon gelişti ve antibiyotik tedavisi verildi. Hastaların ortalama 17,3±9,2 aylık takiplerinde 2 hastanın yutma refleksindeki düzelmeye bağlı olarak gastrostomi kateterleri çekildi. İki hastada yıpranma sebebi ile kateter değişimi yapıldı. Altı hasta primer hastalığına bağlı olarak kaybedildi. Sonuç: Perkütan endoskopik gastrostomi oral yoldan beslenemeyen hastalar için ideal beslenme yoludur. Bu teknik ile gastrostomi açılması klasik cerrahi yönteme göre hem daha hızlı hem de daha güvenilirdir.