Yazar "Keskin, Yaşar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Yayın Maltepe Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinde olası yeme bozukluğu sıklığı(Maltepe Üniversitesi, 2010) Keskin, Yaşar; Lüleci, Nimet Emel; Çelik, Şimal; Erşan, Nurcan; Dikyol, Mürvet; Durucu, Bilge; Erşan, Tezcan; Hekim, OsmanAmaç: Bu çalışmanın amacı Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri arasında yeme bozukluğu sıklığının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu araştırmaya Maltepe Üniversitesi Tıp fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin tümü (224) dâhil edilmiş olup çeşitli nedenlerden dolayı 136 (%60.71) öğrenciye ulaşılmıştır. Öğrencilere, sosyodemografik özellikleri, beslenme tarzları ve alışkanlıklarının yanında YTT-40 (Yeme Tutum Testi)'ni de içeren bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows 16.0 yazılımı aracılığı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar yüzde olarak belirtilmiş, istatistiksel analiz yöntemi olarak ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %55.9'unda yeme bozukluğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %58.5'i kız, %41.5'i erkektir. Kız öğrencilerde yeme bozukluğu erkeklere göre daha fazladır (p<0.05). Ailelerinin aylık gelir düzeyi 1000TL üzerinde olan öğrencilerde daha fazla yeme bozukluğu saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca kilo vermeye çalıştıklarını ifade edenlerde yeme bozukluğu sıklığı kilo vermeye çalışmayanlardan fazladır (p<0.001). Sonuç: Yeme bozuklukları üniversite çağındaki gençler arasında oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Bu nedenle üniversite öğrencileri arasında yeme bozukluğu sıklığının belirlenmesi ve bu sorunun giderilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir.Yayın Maltepe Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında bilgi tutum ve davranışları(Maltepe Üniversitesi, 2010) Keskin, Yaşar; Lüleci, Nimet Emel; Özyaral, Oğuz; Altıntaş, Ö; Sağlık, A; Lisar, H; Turan, A; Top, YKesitsel tipte olan bu çalışma Maltepe Tıp Fakültesi öğrencilerinin GDO'ların, sağlığa ve çevreye etkilerine dair bilgi düzeylerini ölçmek, tutum ve davranışlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitimi alan öğrencilerin tamamı bu çalışmaya dâhil edilmiş ancak devamsızlık ve sağlık sorunları nedeni ile %72,91'ne (N=175) ulaşılmıştır. Öğrencilerin GDO'lar hakkındaki bilgi düzeyleri, risk düzeyine yönelik algı ve tutumlarını kapsayan sorular gözlem altında anket uygulaması yöntemiyle uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 versiyon istatistik programı kullanılarak, anova ve t-testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılanların %51,4'ü (90) kadın, %48,6'sı (85) erkek öğrencilerden oluşmaktadır. GDO risk skorlamasında kız öğrencilerin ortalama puanı erkek öğrencilerden anlamlı şekilde fazla olduğu izlenmiştir (p<0.005). GDO'lu bir gıdayı tüketmekte bir sakınca görmem ve eğer daha ucuz ise genetiği değiştirilmiş bir gıdayı almayı tercih ederim sorularına alınan puanlar değerlendirildiğinde erkek öğrenciler daha yüksek puan almışlardır (p<0.005). Öğrencilerin %48.6'sı şu an satın aldığı gıdaların içinde genetiği değiştirilmiş ürünler olabileceğini düşünmektedir. Dünyadaki gıdaların genetiğinin değiştirilmesini öğrencilerin %41.1'lik bir kısmı kesinlikle doğru bulmamaktadır. Genetiği değiştirilmiş gıdalar ile hormonlu ya da katkı maddeli gıdalar arasındaki ayrıma %23.4 öğrenci yorumsuz yanıtını vermiştir. Risk faktörleri yorumlamasında ise GDO sigara, stres, alkol ve çevreden sonra dördüncü sırayı almıştır. Araştırmaya katılanların GDO ve insan sağlığı üzerine olan etkileri ile ilgili bilgi düzeylerinin düşük bulunmasından dolayı bu konuda eğitim eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir.Yayın Sade dondurmaların mikrobiyolojik incelenmesi(2007) Özyaral, Oğuz; Kıyan, Pelin; Başkaya, Ruhtan; Keskin, YaşarBu çalışmada İstanbul'da tüketime sunulan 55 ayrı satış noktasından alınan sade dondurma örneği mikrobiyolojik ve toksikolojik yönden incelenmiştir. Koliform bakteri ve E.coli varlığı MPN tekniği ile belirlenmiş, aerobik mezofilik bakteri ve Staphylococcus aureus taramasında damla plak tekniği, Salmonella. ve Listeria monocytogenes izolasyonu için zenginleştirme yöntemi kullanılmıştır. Dondurma örneklerinin %23,6'sının total canlı aerop bakteri, %49'nın koliform bakteri, %12,7'sinin S.aureus, %7,2'nin E.coli yönünden mikrobiyolojik kriterler tebliğine (No:2001/19) uygun olmadığı tespit edilmiştir.Dondurma örneklerinin toksikolojik analizleri sonucunda herhangi bir toksin varlığına rastlanmamıştır. Sonuç olarak, mikrobiyolojik yönden analiz edilen dondurma örneklerinin %56'sının Türk Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğine uygun olmadığı ve mikrobiyolojik açıdan kalitelerinin yetersiz olduğu ve sağlığa olumsuz etkileri olabileceği saptanmıştır.