İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü

Organizasyon Birimi Logosu

Kuruluş Tarihi

Açıklama

Sosyoloji Bölümü insan toplulukları ve toplumsal kurumların kökeni, gelişmesi, işlevi ve birbirleriyle ilişkileri, bu ilişkileri belirleyen ilke ve kurallarla toplumsal sorunlar ve çözüm yolları konularında araştırmalar yapan, bu alanlarda çalışacak toplum bilimcileri yetiştirmeyi amaçlar. Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu (FEDEK) tarafından akredite edilen bölüm “kuram,” “araştırma” ve “uygulama”yı bütünlük içinde değerlendirerek öğrencilerine sunar. Program, öğrencilerin ilk dört yarıyılda teorik ve metodolojik donanımlarını sağlamaya ve aynı zamanda belirli toplumsal kurumlarla tanışmalarına; beşinci ve altıncı yarıyılda, teorik ve metodolojik bilgi ve becerilerini uygulama içinde pekiştirip güçlendirmeye; yedinci ve sekizinci yarıyılda ise sosyolojinin kamusal alana dönük yüzünü “uzmanlaşma” boyutunda yansıtabilme becerisi kazanmalarına yönelik biçimde oluşturulmuştur. İkinci yıldaki araştırma yöntemleri dersleri ile başlayarak, Sosyoloji Bölümü öğretim programı, öğrencilere aynı zamanda, öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerle bir araya gelerek saha deneyimi kazanma ve araştırma projelerinde yer alma olanağı da sağlamaktadır. Bölüm mezunları kamu sektörü ve özel sektör kurumlarında, özel şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde, medya kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda uzman, proje yöneticisi olarak ve sosyolog unvanıyla çalışabilirler. Ayrıca denetimli serbestlik müdürlükleriyle ceza ve ıslahevleri ile, çocuk koruma ve yaşlı bakımevlerinde sosyolog, uzman ve/veya araştırmacı olarak iş bulabilir; gerekli sertifikaları alarak, Aile Danışmanı da olabilirler.

Araştırmacı Arama Sonuçları

Listeleniyor 1 - 2 / 2
  • Araştırmacı
    Sözen, Edibe
    Prof. Dr.
    Edibe Sözen Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, “Uluslararası İlişkiler” bölümünden 1982’de oldu. İstanbul Üniversitesi, “Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme” bölümünde yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1989) tamamladı. Post-doktorasını 1991-1993 arasında Wisconsin Üniversitesi, “Communications Arts” bölümünde yaptı; “honorary fellow” statüsüyle “sosyal temsiller teorisi” ve “insan iletişimi” konularında çalıştı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (1985-2007) öğretim üyesi olarak görev yaptı. Beşeri bilimlerde yöntem, kimlik, kültürlerarası iletişim konularında çalıştı. Doçentliğini 1994 yılında “Uygulamalı Sosyoloji” alanında, profesörlüğünü ise 2000 yılında aldı. AA (Anadolu Ajansı) Yönetim Kurulu’nda ve Basın İlan Kurumu “tarafsızlar” grubunda (2003-2006) yer aldı. Arter Ajansta Şehit Erol Olçak’la birlikte (2003-2007) iletişim danışmanı olarak siyasi seçim kampanyaları çalışmalarında bulundu. Kent çalışmalarında, Genar Araştırma Şirketinde, danışmanlık yaptı. Ak Parti Medya ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan yardımcısı (2006-2009) olarak aktif siyasi hayata katıldı. AK Parti’den, 2007 Genel Seçimlerinde 23. Dönem İstanbul milletvekili seçildi. Ak Parti MKYK’sında siyasi çalışmalarına devam etti (2006-2017). 2012 yılında Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde İletişim Dersleri vermeye başladı. 2017 yılına kadar rektör danışmanlığı ve rektör yardımcılığı görevlerinde bulundu; aynı üniversiteye 2018 yılında Rektör atandı. Bu görevini 27 Mart 2020 tarihine kadar devam ettirdi. Sözen, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurul Üyesi ve Basın İlan Kurulu Yönetim Kurulu Başkanıdır. Sözen Temmuz 2022’de Maltepe Üniversitesi rektörü olarak atanmıştır.
  • Araştırmacı
    Oktik, Nurgün