Maltepe Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi

DSpace@Maltepe, Maltepe Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.




 

Güncel Gönderiler

Yayın
Açılış Konuşması, Şahin Karasar / 1.Sağlık ve Güvenlik İletişimi Sempozyumu Sagis'14
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Karasar, Şahin
Çok değerli misafirlerimiz, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen Sağlık ve Güvenlik İletişimi Sempozyumu'na hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada sizleri aramızda görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz, bunun iki önemli nedeni var, hem sevindirici hem üzücü. Birincisi, iletişimini ihmal edilmiş bir alanına ilişkin sağlık ve güvenlik iletişimine ilişkin bir sempozyum neredeyse ilk defa yapılıyor, bu düzeyde. Bizler düzenleyenler açısından sevindirici olmakla beraber, sektör açısından, ihmal edilmişlik açısından ve gelişmişliğin parametresi olan sağlık ve güvenliğe verilen önem açısından üzücü bir durum olduğunu düşünüyorum. Ama bir sevindirici durum da üniversitelerin çatısı altında yapılan bu tip etkinlikler genellikle yine üniversitelerden katılımcılar tarafından izlenir ve desteklenir. Burada görüyorum ki endüstrinin pek çok iş kolundan, sektörün pek çok farklı kurum ve kuruluşundan katılımcılar var burada, bizlere destek verdiler.
Yayın
“Güvenli Eller” Kampanyası
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Tiryaki, Dilek
Endüstride el kazaları en sık karşılaşılan kazalardan biridir. SGK'nın 2012 yılı istatistiklerinde yaralanan organlar olarak el, kol, parmaklar, el bileği gibi bölgeler % 46‟yla en çok etkilenen organlar olarak göze çarpmaktadır. Bu bildiride eğitimle iç içe geçmiş bir kampanya olan “Güvenli Eller” kampanyası hakkında bilgi verilecektir. Kampanya 2008 yılında bir ilaç fabrikasında yürütülmüştür. İşletmenin bu konuya eğilme ihtiyacını doğuran neden, kendi kazalarını analiz ettiklerinde iş kazalarının % 60‟ının ellerle ilgili olduğunu saptamalarıdır. Kampanyanın aktiviteleri öncesinde odak grup görüşmeleri ve anketler vasıtasıyla yapılan araştırma ve durum değerlendirilmesinin ardından, “el güvenliği eğitimleri” tamamlanmış, slogan yarışması, poster ve broşürler hazırlanması gibi etkinlikler yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçlarının izlendiği yılda ilaç firmasında el kazalarının ortadan kalktığı görülmüştür.
Yayın
İlköğretim 2. Sınıf Öğrencilerinin Trafikte Güvenli Davranışa Yönlendirilmesi
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Karadeniz, Gülçin; Kılıç, Nevin; Sungur, Elif
Trafik eğitimi, çocukların pratikte uygulamaları gereken bilgi ve becerilere sahip olmaları açısından gereklidir. Yapılan araştırmalar, okulöncesi dönemdeki çocukların trafik eğitimi konusunda ebeveynlerini rol modelleri aldıklarını ve onları taklit ederek kuralları kavramaya çalıştıklarını ancak 7 yaşından sonra bilimsel yeterliliklerin bu eğitimi almaya uygun olduğunu ifade etmektedir. Bu dönemde verilecek eğitimlerde oyunun önemi büyüktür. Bu proje; Trafik Hayattır! kapsamında 2012 yılında başlatılan Hayatı Öğreniyorum ilköğretim Okulları Trafik Güvenliği Eğitimi Projesi (HOITGEP) ilköğretim ikinci sınıf öğrencilerinin trafik konusunda yaş seviyelerine uygun olarak hazırlanan içeriklerle bilgi düzeylerini artırmaya yönelik bir farkındalık projesi olarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 2012-2013 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı il Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde 10 ilde 1438 öğretmenin katıldığı eğitimler verilmiş ve eğitim paketi yaklaşık 45 bin öğrenciye uygulanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda öğretmenler HOITGEP kapsamında hazırlanan eğitim programını “çok yeterli” bulduklarını belirtmişlerdir. Öğrenci bilgisinin ölçüldüğü sonuçlar her iki yıl için tüm illerde ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Dönem sonunda öğrencilerin trafik bilgilerinde genel ortalamada %5,4 oranında artış sağlanmıştır. Bu tür projeler konuya farkındalık yaratması katkısıyla önemlidir ancak asıl önemli olan bu konuda en büyük rol modeli teşkil eden ebeveynlerin davranışlarıdır. Hazırlanacak yeni eğitimlerde okullarda anne-babalara bu eğitimde ne denli önemli rol aldıklarının önemini vurgulamak üzere konferans ve veli trafik bilgisi eğitimleri de verilmelidir.
Yayın
Bir Sağlık ve Güvenlik Konusu Olarak Obezite
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Yurt, Seher
Obezite gibi tüm dünyada ve ülkemizde önde giden bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Avrupa Bölgesi'nin en önemli halk sağlığı sorunudur. Yaygınlığı 20 yıl içinde üç kat artış göstermiştir. Avrupa Bölgesindeki yetişkinlerin yarısı, çocukların beşte biri fazla kiloludur. Obezite bulaşıcı olmayan hastalıkların artmasına, yaşam süresinin kısalmasına, yaşam kalitesinin azalmasına neden olmaktadır. Obeziteye sahip bireyler tüm bu sorunlarla yoğrulurken buna ek olarak; medya araçlardaki stigma, kaynağı belli olmayan milyonlarca tedavi ve yöntem bilgileri, farklı uzmanların önerileri arasında gittikçe sıkışmakta, obeziteden kurtulmak için sunulan yöntemleri denerken, var olan sağlık sorunlarına yenilerini eklemekte hatta buna bağlı yaşamlarını yitirebilmektedirler. Sağlık iletişimi, birey ve kamu sağlığının geliştirilmesinde ortak paydadır. Sağlık iletişimi; bireyin ve toplumun sağlığını geliştirmek için çeşitli iletişim tür ve yöntemlerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise, “sağlığı geliştirmek, bireysel ve toplumsal olarak alınan sağlık kararları hakkında insanları bilgilendirmek ve etkilemek için çeşitli iletişim stratejilerinin kullanımı” şeklinde tanımlamaktadır. Geçmişte insanlar, sağlık ve hastalıklarla ilgili temel bilgi kaynağı olarak sağlık profesyonellerini görmekteydiler. Oysa günümüzde sağlıkla ilgili içeriklerin medyada gözle görülür bir şekilde artması, insanların büyük çoğunluğunun sağlık bilgilerini medyadan karşılaması konusunu gündeme getirmiştir. Son yıllarda kitle iletişim araçları ve internet üzerinden verilen sağlık bilgileri; bilginin kaynağı, güvenirliği, yasal sorumluluğu ve neden olabileceği sağlık problemleri yüzyılın ele alınması gereken önemli halk sağlığı konularından biri haline gelmiştir. Konuya obezite açısından bakacak olursak; obezitenin, sağlık iletişimi çerçevesinde medyada sunulma şeklinin “neden olabileceği” sorunların sağlık çalışanları ve iletişim profesyonelleri arasında yeniden ele alınarak tartışılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Eğer sağlığın öznesi sağlık çalışanları değil de toplum ve bireyler ise, ve yine sağlıkla ilgili seçimleri kişiler kendileri yapacaklarsa, sağlık alanında çalışan uzmanlar ile iletişim uzmanlarının “Sağlığın Güvenliği” kapsamında, birey ve topluma verilen bilgilerin ve kullanılan iletişim araçlarının kullanım ve denetiminde her zamankinden daha fazla sorumluluk almaları yerinde olacaktır.
Yayın
Kordsa’da İSG Eğitimi
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Şahiner, Turan
Kordsa'da yürütülen endüstriyel iletişim çalışmalarının olumlu ve olumsuz yönleri bu bildiride ele alınacaktır. İşyeri hekimliği tarafından yürütülen sigarayı bırakma ve kilo kontrolü konulu programların kampanyatif yönleri ve sonuçları paylaşılacak, Kordsa'da sosyal sorumluluk kapsamında çalışanlara ve ailelerine yönelik sağlık ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi verilecektir