Maltepe Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi

DSpace@Maltepe, Maltepe Üniversitesi tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, Üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar.




 

Güncel Gönderiler

Yayın
Çalışma Yaşamı ve Fotoğraf
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Kartal, Tufan
Bu bildiride fotoğrafın zamanı durduran özelliği ve evrenselliği üzerinden çalışma yaşamı dinamiklerini açıklamadaki gücü Tufan Kartal'ın tersanelerde çektiği fotoğraflar üzerinden tartışılacaktır. Fotoğraflar örtmeye, saklamaya, çarpıtmaya çalışılan her sözü yalancı kılabilir. Çünkü fotoğraf gerçeğin en çıplak halidir
Yayın
“Traji-Trafikten Beşeri Trafiğe” 94.9 Açık Radyo Programı Deneyimi
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Ayöz, Yeşim
94.9 Açık Radyo ‟da Çarşamba günleri her on beş günde bir saat 14:00 – 14:30 saatleri arasında Yeşim Ayöz, Kevser Üstündağ ve İdil Işık'ın hazırlayıp sunduğu Traji Trafikten Beşeri Trafiğe programı yayınlanıyor. Bu bildiride Açık Radyo yapılanması ve Traji Trafikten Beşeri Trafiğe programı hakkında bilgiler verilecektir. Programın konusu olan, Türkiye'de gerçekleşen trafik çarpışmaları, nedenleri, bunlardan kaynaklanan ölüm ve yaralanmalar ile tüm kayıplar açısından atılması gereken adımlar konusunda görüşler sunulacaktır. Programcı Yeşim Ayöz‟ün kardeşi anısına 17 yıl önce kurduğu FEVR Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu Üyesi olan Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği'nin çalışmalarından da söz edilecektir
Yayın
Tematik Dergi: Önlem
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Gökulu, Onur
Bu bildiride Önlem dergisinin çıkış süreci ve yayın hayatına ilişkin bilgiler verilecektir. 7 yıldır yayınlanan Önlem dergisinin, işçi sağlığı ve güvenliği alanındaki sorunların konuşulması, tartışılması, bu sorunlara çözümler sunulması için bir platform oluşturmak üzere, kamu, meslek insanları, akademisyenler arasında bilgi paylaşımını artırmak için yayınladığı sayılardan örnek içerikler ele alınarak yayın ilkelerine ve çalışmalarına ilişkin bilgiler sunulacaktır.
Yayın
Paydaşlar İle İletişimde Güvenli Davranış Oluşturmaya Yönelik Ödüllü Bir Eğitim Filmi: Aklımız Hayatımızın Anahtarıdır
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Kızılcan, Seval
Endüstriyel, sanayi kuruluşları için kritik başarı faktörlerinden en önemlisi, kurumsal iletişimde yeni yöntemler ve tarafları ihtiyaçlarda buluşturan empati ile paydaşa uygun iletişim dilinin oluşturulmasıdır. Tüpraş‟ın 2006 yılında Koç Topluluğuna katılımın ardından Kurumsal iletişimin yönetim ve iletişim danışmanı olarak katkıda bulunduğu Değişim- Dönüşüm süreci bağlar. Üst yönetim stratejisi ve çalışanlar ile 2015 Yılının TÜPRAŞ'ının Tasarımı için oluşturulan çalıştaylar da “ortak akıl” ile üretilen bir dizi sıra dışı, yaratıcı, sistemi zorlayan fikir ve hedefler oluşturulur. İlk yılın teması insan Enerjisi, ertesi yıl iletişim, sonrasında Tek Tüpraş olur. Tüm rafinerilerinde üretim ve ürün kalitesi için toplam 5 Milyar Dolarlık yatırım yapılır. En gelişmiş rafineri teknolojilerinin kullanımı için ülkemizin en stratejik, 3 Milyar Dolar tutarında ki yatırımı Fuel Oil Dönüşüm Projesinin yapımına başlanır. Sahada günde 10 Bin kişinin giriş çıkış yaparak 690 gün sürecek yapım süresinde hedef “0” kazadır. Ülkemizde iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında yürek burkan, çağdışı çalışma koşul ve standartların gelişimi ve kurumsal sorumluluk anlayışı ile şirket kaza sıklık ve şiddet oranı, uluslararası kriterlerde çalışan şirketin skorlarına dahil edilir 2008 yılında. Bu süreç boyunca yatırımlarda çalışan çözüm ortakları, yatırımcılar, ziyaretçiler, araştırmacılar, stajyerlerin stratejik özel güvenlik alanları olarak tanımlanan işletme sahalarına girişi için dili, tonu, söyleminin rutin uygulamaların dışında oluşturulacağı bir medya ihtiyacı ortaya çıkar. "Üretim Ortamında” Güvenli Davranış Oluşturmaya Yönelik Eğitim Filmi: Aklımız Hayatımızın Anahtarıdır“ yapımı için 2011 yılında sıra dışı bir uygulamayla çözüm ortağı olarak Maltepe Üniversitesi iletişim Fakültesi, Artı Sağlık Çevre Kalite Danışmanlık ve izleyici gruplar ile çalışılmıştır. Didaktik olmayan kanıksanmış bir formatın dışında yadırgatan tarz, görsel imgelerin izleyicinin katılımıyla deşifre edilmesine fırsat veren, anlamın izleyenin zihninde tamamlandığı, izleyeni canlı tutan dozunda mizah ile seyir ilişkisi hedeflenmiştir.
Yayın
Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi
(T.C. Maltepe Üniversitesi, 2014) Işık, İdil
Psikoloji biliminin insan davranışını açıklamaya yönelik temel teorik yaklaşımlarından birisi olan “Davranışçı Teori ”ye göre insan davranışı, bu davranışı tetikleyen nedenler ve ardından takip eden sonuçlar açısından analiz edilebilir. Bu teorinin iş hayatındaki güvenliği etkileyen davranışları açıklamaya çalışan “Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi” (DOGY) en iyi örnekler arasındadır. "DOGY modeli", iş güvenliğini belirleyen kritik davranışların operasyonel olarak tanımlanması, gözlemlenmesi, sıklığının belirlenmesi, tetikleyici ve sonuçları açısından değerlendirilmesi (“A-B-C Analizi”; Tetikleyici-Davranış-Sonuç Analizi) ve aksiyon planları oluşturularak, ABC analizinden elde edilen veriye dayalı olarak çeşitli müdahalelerle değiştirilmesi sürecini kapsar. Bu süreçte gözlem ve geribildirim çok önemli bir araçtır ve temelde çalışma sırasında insanların davranışlarını gözlemleyerek ve güvenli davranışlarının oranı hakkında geri bildirim sağlayarak, çalışanların güvenlik performanslarını belirgin ölçülerde arttırma çabası vardır. Bir diğer önemli araç, çalışan davranışlarının kendisini tetikleyen ve takip eden sonuçların kontrolü altında olduğu ön kabulü ile riskli ve güvenli davranışların öncellerinin ve sonuçlarının sistematik olarak analiz edilmesidir. Bir iş kazasının oluşumunda etkisi olan “riskli bir kritik davranışın ya da kazaların oluşumuna engel olan “güvenli bir kritik davranışın" dinamiklerinin öncel ve sonuçları açısından analiz edilmesi, çözüme giden yolda önemli bir adım olarak kabul edilmektedir. Riskli kritik davranışların sergilenme ihtimalini düşürecek ve güvenli kritik davranışları pekiştirecek yönetsel, çevresel ve bireysel düzenlemeler gereklidir. ABC analizi bu dinamikleri ortaya çıkarmaya çalışır. Sürecin son adımını oluşturan aksiyon planlama adımında ise davranışta değişikliğin ancak öncel koşullar ve sonuçlarda değişiklik yapılması ile mümkün olacağı sayıltısından hareket edilir. ABC analizine dayalı olarak bir dizi iyileştirici/düzeltici önlemin atılabilmesi için, sonuçlar açısından riskli davranışlar söndürülmeli ve güvenli davranışlar pekiştirilmeli, riskli davranışları tetikleyen, güvenli davranışları caydıran tetikleyiciler değiştirilmelidir. DOGY genelde tabandan yukarıya akan, yani çalışanların itici gücü oluşturduğu, yönetimin ise yukarıdan aşağı destek göstererek sürece liderlik ettiği bir model olarak tanımlanmaktadır. DOGY bir işletmedeki her bir bireyin davranışı ile ilgilidir; sadece operatör düzeyine odaklanmadığını da vurgulamalıyız. Modelin başarısında çalışanların bu yaklaşım için kabulünün alınması, yönetimin desteğinin kesinleştirilmesi, tüm çalışanlardan sürekliliği olan bir katılımın sağlanması ve gelişmelerin takip edilmesi çok önemli süreçlerdir.